Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Τελειώνει η Οδύσσεια για τους 234 μετανάστες του Lifeline
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελειώνει η Οδύσσεια για τους 234 μετανάστες του Lifeline

Μια «ευρωπαϊκή λύση διαφαίνεται» για το πλοίο Lifeline που βρίσκεται εδώ και έξι ημέρες με 234 μετανάστες στα ανοικτά της Μάλτας ναυλωμένο από γερμανική ΜΚΟ, καθώς υπάρχει πιθανότητα «να αποβιβαστούν στη Μάλτα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

«Τη στιγμή που σας μιλώ φαίνεται να διαφαίνεται μια ευρωπαϊκή λύση: αυτή θα ήταν η αποβίβαση (των μεταναστών) στη Μάλτα», εξήγησε ο Γκριβό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, αφού οι ιταλικές αρχές δεν επέτρεψαν στο Lifeline να ελλιμενιστεί στη χώρα.

Στην υπόθεση του πλοίου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline,  αναφέρθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Το πλοίο της Lifeline θα ελλιμενιστεί στην Μάλτα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Συνεπής προς τη βασική αρχή της πρότασής μας για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία όποιος αποβιβάζεται στις ακτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, αποβιβάζεται στην Ευρώπη, η Ιταλία θα συμβάλει και θα κάνει δεκτό ένα ποσοστό των μεταναστών που βρίσκονται στο Lifeline, με την προσδοκία να κάνουν το ίδιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν μέρει έχει ήδη προαναγγελθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter:

«Δεύτερη φορά. Μετά την μκο Aquarius η οποία εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του Lifeline, που θα πάει στην Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή».

Στο μεταξύ ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο που μετέφερε 108 μετανάστες, που διασώθηκαν την Παρασκευή στα ανοικτά της Λιβύης, έλαβε τελικά άδεια το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Σικελία.

Το Alexander Maersk έφτασε τη νύκτα στο Ποτσάλο, αφού πέρασε τρεις ημέρες αναμένοντας μπροστά από το λιμάνι αυτό στη νότια Σικελία. Την Παρασκευή το πρωί άλλαξε ρότα για να προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονταν στα ανοικτά της Λιβύης.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL