Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Να μην εκδοθεί ο Τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην εκδοθεί ο Τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή βρίσκεται πια η τύχη του Τούρκου αριστερού αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά έπειτα από την "πρωτοφανή" απόφαση του Αρείου Πάγου να τον εκδόσει στην Τουρκία, όπως τόνισε η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε χθεσινή της συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

Ο Τουρκγκούτ Καγιά, συγγραφέας και δημοσιογράφος ταγμένος στην Αριστερά, φιλοκούρδος, ο οποίος έχει φυλακιστεί κατά διαστήματα από το 1992, μετρώντας πάνω από 10 χρόνια στις τουρκικές φυλακές και βασανιστήρια, έχει κατηγορηθεί για την συμμετοχή του σε αριστερή οργάνωση, την οποία οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχει νόμιμη οργάνωση της Αριστεράς στην Τουρκία, επισήμανε η Κ. Κανδηλιώτη και πρόσθεσε ότι ο 45χρονος Καγιά ζητείται από την Τουρκία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του για αντίσταση κατά της αρχής, δηλαδή δεν είχε βγάλει το καπέλο του σε μια μεταγωγή, όπως διευκρινίστηκε.

Ως "δυσάρεστη έκπληξη" χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου η δικηγόρος του Τούρκου αγωνιστή Μ. Τζεφεράκου επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετη με άλλες αντίστοιχες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Από όλο τον φάκελο σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Τ. Καγιά και την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική δίωξη, σημείωσε η δικηγόρος τονίζοντας ότι είναι και αιτών άσυλο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι γνωμοδότηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει, διευκρίνισε.

Ο Τ. Καγιά βρίσκεται στην 6η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ σύντροφοί του έχουν ξεκινήσει και αυτοί απεργία πείνας στα Προπύλαια. Καλούν σε πορεία αλληλεγγύης την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Για "σκανδαλώδη και εξοργιστική" απόφαση έκανε λόγο και η Μάνια Μπαρσέφσκι, από την οποία κινδυνεύουν όλοι οι Τούρκοι αγωνιστές στη χώρα μας αλλά και Έλληνες πολίτες καθώς η πιθανή έκδοσή του αποτελεί "δημοκρατική εκτροπή". Τις ευθύνες της κυβέρνησης σε περίπτωση που εκτελεστή η έκδοση επισήμανε ο Π. Αντωνόπουλος υπενθυμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα και τους κινδύνους που διατρέχει ο Τούρκος αιτών άσυλο. Ανακοίνωση με την οποία ζητείται η απελευθέρωση του Τ. Καγιά και η μη έκδοσή του έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ, όπως σημείωσε ο Γ. Καλομοίρης, ενώ και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδώσει ανάλογη ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL