Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
«Η ταχύτερη διεκπεραίωση για το άσυλο θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση των νησιών»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η ταχύτερη διεκπεραίωση για το άσυλο θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση των νησιών»

Για τα πάρα πολλά προβλήματα στα νησιά από τις προσφυγικές ροές και ειδικά στη Λέσβο μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σημείωσε ότι στη Μόρια, όπου είναι το μεγάλο πρόβλημα, «πρέπει να γίνουν οι περισσότερες επεμβάσεις για την αποσυμπίεση και τη βελτίωση των συνθηκών των διαμενόντων. Βεβαίως όλοι καταλαβαίνουν ότι εξαρτιόμαστε από τις ροές».

Ο υπουργός μιλώντας Στο Κόκκινο εξήγησε ότι «την τελευταία εβδομάδα από τη Λέσβο μεταφέραμε 554 δικαιούχους στην ενδοχώρα, κατά κύριο λόγο από τη Μόρια. Το ίδιο χρονικό διάστημα παίρνοντας υπ’ όψιν και αυτούς που ήρθαν σήμερα, είχαμε νέες αφίξεις 550, άρα παραμένει ακριβώς το ίδιο, άρα τα προβλήματα παραμένουν».

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η αποσυμφόρηση η αποσυμπίεση στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και αλλού απαιτεί τρία πράγματα δηλαδή αρχικά η ταχύτερη διαδικασία, δεύτερο αυτοί που έχουν δικαίωμα, είναι ευάλωτοι, είτε ανήλικοι, είτε έχουν πάρει άσυλο να μπορούν γρηγορότερα να μεταφέρονται στην ενδοχώρα - και αυτό προϋποθέτει κατάλληλους χώρους- και το τρίτο είναι η οικειοθελής επιστροφή ή οι αναγκαστικές επιστροφές.

Παράλληλα, ο Δ.Βίτσας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «είναι μόνιμη η προσπάθεια μας ώστε και σε επίπεδο ευρωπαϊκό να γίνει αποδεκτή η πολιτική μας για μη νόμιμες οδούς μετανάστευσης και αναγκαστικό καταμερισμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αυτό δεν είναι δεκτό αυτή τη στιγμή».

Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι δεν γίνεται δεκτό από την Τουρκία και την ΕΕ να εξετάζονται στην ενδοχώρα οι αιτήσεις ασύλου. «Συνεχίζουμε να το παλεύουμε λέγοντας την αλήθεια προς όλους».

Ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε δε, ότι πέρα από τις προθέσεις της Τουρκίας ή τη δύναμη των διακινητών η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο με νέες δομές και με την άσκηση πολιτικής, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αποσυμφόρηση του Έβρου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στα πιλοτικά προγράμματα κοινωνικής ένταξης προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο «είναι περίπου 10.000 και θα πρέπει να ενταχθούν στις διαδικασίες να μάθουν Ελληνικά, να καταγραφούν οι ικανότητες τους και να μπουν στην αγορά εργασίας, να ενταχθούν στα προγράμματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL