Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ελευθερία κινήσεων υπό περιορισμούς για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευθερία κινήσεων υπό περιορισμούς για τους πρόσφυγες

Η κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι ελεύθερη, αλλά μάλλον θα ορίζεται από απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, απάντησε ουσιαστικά το άρθρο 7 του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ενσωματώνει την οδηγία 33 της Ε.Ε. του 2013 στην προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την υπ' αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα έξι νησιά του Αιγαίου. To νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η διάταξη ορίζει ότι "οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος".

Πιο κάτω ο νομοθέτης όμως προσθέτει ότι "η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Ο περιορισμός μνημονεύεται στα δελτία αίτησης". Σε όσους επιβάλλεται ο περιορισμός, παρέχονται "υλικές συνθήκες υποδοχής εντός της υποδεικνυόμενης από την απόφαση περιορισμού γεωγραφικής περιοχής. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων της σχετικής απόφασης εκ μέρους των αιτούντων η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής θα διακόπτεται".

Μάλιστα, για να απομακρυνθεί προσωρινά ο αιτών άσυλο από τη συγκεκριμένη περιοχή, απαιτείται "σχετική άδεια της αρμόδιας αρχής που χορηγείται ύστερα από αίτησή του. Άδεια δεν απαιτείται όταν ο αιτών καλείται να παρουσιαστεί σε δημοσία αρχή", ενώ προβλέπεται επίσης ότι "οι αιτούντες οφείλουν να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές κάθε μεταβολή του τόπου διαμονής τους όσο εκκρεμεί η αίτησή τους για παροχή διεθνούς προστασίας".

Οι συντμήσεις στη διαδικασία ασύλου

Περνώντας στις συντμήσεις στη διαδικασία ασύλου, στο νομοσχέδιο προσδιορίζεται ο ορισμός της απόφασης που θεωρείται "τελεσίδικη", αλλά και της "μεταγενέστερης αίτησης". Επιπλέον, στις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι η συνέχιση της εξέτασης του ασύλου έπειτα από διακοπή γίνεται μόνο εφόσον ο αιτών παραγάγει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η διακοπή εκδόθηκε υπό συνθήκες ανεξάρτητες από τη θέλησή του.

Μειώνεται επίσης η προθεσμία της ταχύρρυθμης διαδικασίας σε 30 ημέρες, καθορίζεται συντομότερη προθεσμία άσκησης προσφυγής στις περιπτώσεις που η απόφαση του πρώτου βαθμού δεν έχει επιδοθεί, ενώ συντέμνεται και η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί για οποιονδήποτε λόγο η επίδοση της πρωτοβάθμιας επίδοσης, ώστε να είναι ίδια με τις περιπτώσεις που η απόφαση έχει επιδοθεί στους αιτούντες. Υπάρχουν μάλιστα και "εναλλακτικές" λύσεις στον τρόπο επίδοσης των αποφάσεων των Επιτροπων Προσφυγών, όπως η επίδοση της απόφασης προς τον δικηγόρο που εμπλέκεται στην κατάθεση της προσφυγής ή στον διοικητή του κέντρου υποδοχής ή της δομής φιλοξενίας που μένει ή ακόμα και με ανάρτηση της απόφασης σε ειδική σελίδα στο Ίντερνετ, όπου 10 ημέρες μετά την αναρτηση θα θεωρείται ότι η απόφαση επιδόθηκε.

Οι νέες διατάξεις μειώνουν επίσης τον χρόνο κατά τον οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία συζήτησης και έκδοσης των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών για την ταχύρρυθμη διαδικασία ενώ στο άρθρο 29 προβλέπεται η σύντμηση προθεσμιών και για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και την έκδοση απόφασης.

Η παρουσία της EASO και ομάδες εργασίας

Επιπλέον περιλαμβάνεται ρύθμιση που επιτρέπει η Υπηρεσία Ασύλου σε επείγουσα ανάγκη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου να λαμβάνει βοήθεια και από ελληνόφωνους υπαλλήλους της ευρωπαϊκής EASO, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύστασης με απόφαση των αρμοδίων οργάνων, ομάδων εργασίας από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Αρχής Προσφυγών, οι οποίες θα λειτουργούν εκτός ωραρίου εργασίας και εκτός χρόνου υπερωριών, "δυνητικά δε και εκτός έδρας, με σκοπό την αύξηση του αριθμού αποφάσεων επί αιτημάτων ασύλου και κάθε συναφή υποστηρικτική δράση".

Με τις νέες ρυθμίσεις επανακαθορίζεται η διαδικασία επιλογής και διορισμού διευθυντή της Αρχής Προσφυγών ενώ ρυθμίζονται και θέματα συγκρότησης των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών.

Ευάλωτοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις σχετικά με την κράτηση ευάλωτων ατόμων και ασυνόδευτων ανηλίκων ("αποφυγή κράτησης παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη") και των γυναικών, όπου ορίζει να κρατούνται χωριστά από τους άνδρες και να μην κρατούνται έγκυες ή μέχρι και τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Ρυθμίζονται ζητήματα πρόσβασης σε εργασία και εκπαίδευση, θέματα στέγασης, περιορισμού ή διακοπής συνθηκών υποδοχής σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του αιτούντα στις απαιτούμενες δηλώσεις στοιχείων. Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωση των αρμοδίων αρχών να ενημερώνουν άμεσα το Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Παραπομπής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων σε περίπτωση εμπορίας ανθρώπων.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την προστασία τους η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ η υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι υπεύθυνη για την υποδοχή και ταυτοποίησή τους στα ΚΥΤ και στο να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο εισαγγελέα για την προστασία του ανηλίκου.

Σύμφωνο συμβίωσης και για τους μετανάστες

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα ισχύει και για όσους καλύπτονται από τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Συγκεκριμένα, επανακαθορίζεται η έννοια του όρου "Μέλος οικογένειας Έλληνα πολίτη" με την προσθήκη του συντρόφου με τον οποίο συνήψε σύμφωνο συμβίωσης. Επιπλέον περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με θέματα χορήγησης και ανανέωσης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους ή για λόγους ανθρωπιστικούς.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται επίσης και η οδηγία 66 της Ε.Ε. του 2014 σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης.

Τέλος, υπάρχει διάταξη για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Σούδας και του Χαλκειού στη Χίο καθώς και της Μόριας στη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL