Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οικοδομώντας ένα νέο μοντέλο ένταξης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικοδομώντας ένα νέο μοντέλο ένταξης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού

Του Γιάννη Μπαλάφα*

Τη στιγμή που στη Συρία ο πόλεμος συνεχίζεται με θύματα παιδιά και αμάχους, γεννώντας νέα προσφυγικά κύματα, ιδιαίτερα μετά και την κατάληψη του Αφρίν, στην πολιτική σκηνή της χώρας ο δημόσιος διάλογος στιγματίζεται από εθνικιστικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες κορώνες εντός κοινοβουλίου και με φασιστικές επιθέσεις σε συνήγορο υπεράσπισης στη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής και σε κοινωνικούς χώρους με αντιρατσιστική δράση. Τα κρούσματα επιθέσεων σε μετανάστες σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας εξακολουθούν, με την αστυνομία να καταβάλλει προσπάθειες για εξάρθρωση των ομάδων που σπέρνουν το φόβο όχι μόνο σε αλλοδαπούς αλλά και σε Έλληνες πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σύλληψη των έξι ατόμων που ανήκουν στην ακροδεξιά οργάνωση Combat 18 Hellas. Η πολιτική, λοιπόν, απομόνωση και ανοιχτή καταδίκη της ακροδεξιάς ρητορείας και των φασιστικών πρακτικών είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η δουλειά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επικεντρώνεται στην κοινωνική ένταξη τόσο των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, όσο και του μεταναστευτικού πληθυσμού που ζει και εργάζεται στη χώρα.

Για την Ελλάδα το ερώτημα που κυρίως τίθεται είναι τι μπορεί να κάνει για όσους φτάνουν στη χώρα μας διωγμένοι και ελπίζουν είτε σε μια καλύτερη ζωή εδώ, είτε σε μια καλύτερη τύχη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που επιτρέπουν στον αλλοδαπό πληθυσμό τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στη γλώσσα της χώρας υποδοχής, να εντάξει τα παιδιά στη σχολική διαδικασία, να ενταχθεί σταδιακά στην αγορά εργασίας. Μέλημά μας, να υπάρχει σαφής ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων που παρέχονται στον μεταναστευτικό πληθυσμό και στις εργασιακές ευκαιρίες που δίνονται στους Έλληνες συμπολίτες μας. Η ανεργία, αν και έχει μειωθεί αισθητά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας φτάσει στο 21%, δεν δικαιολογεί ούτε πανηγυρισμούς ούτε εφησυχασμό.

Η πολιτική αντίληψη για παράλληλη υποδοχή και ένταξη αντανακλάται στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, η οποία θα βγει στη δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη 2017-2020 διατρέχει ένα νέο πνεύμα κοινωνικής ένταξης, που καταλήγει σε ένα «ελληνικό μοντέλο για την ένταξη», που προωθεί -σταδιακά και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα- τη συμμετοχή όλων όσων διαμένουν στη χώρα μας, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Σημαντικός τομέας στην υποδοχή και ένταξη των μεταναστών είναι η χορήγηση αδειών διαμονής. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκσυγχρονίζει τη διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής και καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Σε συστοιχία με τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014-2020, ψηφιοποιεί τη διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής, ώστε να καταστεί ταχύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών και διαφανής η διαδικασία έκδοσης άδειών. Το υπουργείο έχει αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιστροφής στη νομιμότητα των μεταναστών οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης διαμονής.

Δεύτερος σημαντικός τομέας που αφορά την ένταξη προσφύγων και μεταναστών είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κύριο εκτελεστικό μηχανισμό αυτών των πρωτοβουλιών. Αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων, προχωράμε σε μια σειρά δράσεων που περιγράφονται αναλυτικότερα στη συνέχεια.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα «Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες 15+», που αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας δράση ένταξης που σχεδιάζει το ελληνικό κράτος με τη συνεργασία των δημόσιων πανεπιστημίων και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό που διαμένει στη χώρα και θέλει να αποκτήσει πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε 5.000 άτομα.

Η πολιτική κατεύθυνση για ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην τοπική κοινωνία αποτυπώνεται στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Ήλιος». Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον Δήμο Λεβαδέων, τον Δήμο Θηβαίων και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης συνεργάζονται για την παροχή υπηρεσιών με σκοπό την είσοδο του πληθυσμού - στόχου στη διαδικασία της ένταξης και στις δύο τοπικές κοινωνίες.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα εκκινήσει το έργο καθολικής καταγραφής του εκπαιδευτικού και εργασιακού προφίλ του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα από το 2015 με στόχο τον σχεδιασμό αποτελεσματικών και εξειδικευμένων πολιτικών και δράσεων ένταξης στην εργασία και την εκπαίδευση. Το υπουργείο θα δημιουργήσει πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή των παραπάνω δεδομένων το οποίο θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα συναρμόδιων για την ένταξη υπουργείων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η δική μας κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη διαχείριση, υποδοχή, φιλοξενία και ένταξη του πληθυσμού που έχει έρθει στην Ελλάδα από το 2015 και μετά. Αλλά όχι μόνο για αυτούς. Με αλληλεγγύη, σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών και προσηλωμένοι στα ιδεώδη του ουμανισμού, που προτάσσουν ως ανυπέρβλητη αξία την ανθρώπινη ζωή, χαράζουμε πολιτική για όλους τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον εδώ ή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε ρεαλιστικές πολιτικές και πρακτικές και θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα την εφαρμογή τους.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL