Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ / Οι οικογένειες του πολέμου ζουν στη Θήβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ / Οι οικογένειες του πολέμου ζουν στη Θήβα

Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου, παιδάκια τρέχουν στους διαδρόμους. Παίζουν κρυφτό με τους γονείς τους να παρακολουθούν χαμογελαστοί από τα παράθυρα των οικισμών, γελούν, χαιρετούν. Στο προαύλιο μια παρέα πέντε δεκάχρονων αγοριών έχει πιάσει ζωηρή κουβέντα και ένα άλλο παίζει σπρώχνοντας το καροτσάκι της αδερφής του πάνω - κάτω στην πλαγιά.

«Γεια σας» μας λέει στα ελληνικά η δωδεκάχρονη Σίντρα και μας χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο. Το όνομά της σημαίνει «δένδρο» κι εκείνη ονειρεύεται να αναρριχηθεί στα κλαδιά της γνώσης, λατρεύει το σχολείο και, όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει δασκάλα. Γρήγορα - γρήγορα καταφθάνει και η αδερφή της η Σένα, που εμφανώς πιο ντροπαλά διεκδικεί τη συμμετοχή της στην κουβέντα.

Δίπλα μας ένας πατέρας παρακολουθεί το ζωηρό παιχνίδι του γιου του. «Η μαμά του...», λέει με θλίψη και με τα δάχτυλά του σχηματίζει ένα όπλο. Αυτές είναι οι οικογένειες του πολέμου, που ήρθαν στην Ελλάδα τρέχοντας μακριά από «πατρίδες που έγιναν φωτιά» και σήμερα ζουν στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Θήβα.

Η Θήβα δεν θυμίζει σε τίποτε αλλοτινές εποχές, είναι μια δομή φιλοξενίας, στην οποία όλα δείχνουν ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες ώστε οι συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινες. Άνοιξε τις πύλες της στις 2 Ιουνίου του περασμένου έτους για να φιλοξενήσει κυρίως οικογένειες που μέχρι τότε ζούσαν στο Ελληνικό και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σπίτια των προσφύγων

Ο κεντρικός χώρος είναι ένα πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει 67 σπίτια. Κάθε σπίτι έχει διακριτούς χώρους, ευρύχωρα υπνοδωμάτια και πλήρως στελεχωμένη κουζίνα - σαλόνι. Μπροστά και πίσω από το κτήριο υπάρχουν 65 κοντέινερ, που το καθένα από αυτά έχει δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο και μια μικρή αποθήκη.

Σήμερα εκεί μένουν κυρίως Σύροι και Κούρδοι από το Ιράκ, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες από Λίβανο, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Γκινέα, Ερυθραία, Αγκόλα και Ινδονησία, όπως εξήγησε η συντονίστρια της δομής φιλοξενίας στη Θήβα Κλαούντια Σαμαρά μιλώντας στην «Αυγή». Στη δομή, χωρητικότητας 700 ατόμων, σε πάγια βάση φιλοξενούνται περίπου 650 άνθρωποι και πάνω από τους μισούς είναι ανήλικα παιδιά. «Ο μέσος χρόνος παραμονής των προσφύγων στη Θήβα είναι αισθητά λιγότερος από έναν χρόνο και όσοι φεύγουν πηγαίνουν σε κανονικά σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ή επανενώνονται με την υπόλοιπη οικογένειά τους» σημείωσε.

Μια ζωντανή κοινότητα

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το Κέντρο βρίσκεται σχετικά απομονωμένο από την πόλη, συνιστώντας μια τεχνητή κοινότητα, ώθησε τους διαχειριστές του να λάβουν ιδιαίτερες μέριμνες για την δημιουργική απασχόληση των προσφύγων. Φυσικά, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο της Θήβας, αλλά παρακολουθούν και υποστηρικτικά μαθήματα μέσα στη δομή, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως πληροφορική, φυσική, χημεία, μαθηματικά και ζωγραφική.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διδασκαλία γλωσσών, με τα παιδιά να παρακολουθούν ελληνικά, αγγλικά και φαρσί, ενώ προβλέπεται να ξεκινήσουν και μαθήματα σορανί. Αυτονοήτως το πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνει και μπόλικο δημιουργικό παιχνίδι για την όξυνση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και της συναισθηματικής τους έκφρασης.

Τα παιδιά που φτάνουν στη δομή παρακολουθούνται ώστε να εντοπίζονται εκείνα που τυχόν είναι θύματα κακοποίησης, ώστε να τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα, ενώ «safe zone» που λειτουργεί στο Κέντρο μεριμνά για τα ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους.

Προγράμματα υπάρχουν όμως και για τους ενηλίκους, με μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στον γυναικείο πληθυσμό: Θεατρική ομάδα, πλέξιμο, ράψιμο ρούχων, μαγειρική, διαλογική ομάδα και προβολές ταινιών «τρέχουν» σε εβδομαδιαία βάση στη δομή της Θήβας. Την τιμητική τους έχουν πλέον και οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού προσφάτως ολοκληρώθηκε και η κατασκευή γηπέδου 5x5.

Ντε Σόουζα: Πολύ γενναία η ελληνική πολιτική για τους πρόσφυγες

«Πολύ γενναία» χαρακτήρισε την ελληνική πολιτική για τους πρόσφυγες ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, που επισκέφθηκε χθες τη δομή της Θήβας μαζί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα. Παρόντες κατά την επίσκεψη ήταν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Θηβαίος και ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσει «κοινή πολιτική» στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και να υλοποιηθεί άμεσα από τις χώρες της Ε.Ε η επανεγκατάσταση, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στην Ελλάδα, που δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΠΕ, δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα ερευνήσει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους χίλιους πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε έναν Σύρο πρόσφυγα, με τον οποίο συνομίλησε, να μεταβεί σε πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, ώστε να φοιτήσει στην νομική σχολή, καθώς ο ίδιος το επιθυμούσε.

Δ. Βίτσας: Συνεχίζουμε τιμώντας την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας

«Έχει σημασία στην παρούσα φάση να συγκεντρώσουμε όσο μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται», δήλωσε από πλευράς του ο Δ. Βίτσας και εξήγησε: «Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη -και δεν μιλάω μόνο για τις ρατσιστικές φωνές ή τις μισαλλόδοξες φωνές που πρέπει να αποκλειστούν- αλλά φωνές φοβικές που δεν θα τους ήταν άσχημο να φορτώσουν στην Ελλάδα ένα ζήτημα το οποίο είναι ανθρωπιστικό, αλλά και ευρωπαϊκό».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια «τιμώντας την ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας, το τι κάνει για τον συνάνθρωπό του ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε η διαχείριση να γίνεται από κοινού», με βασικό στόχο «να μην υπάρχουν πόλεμοι», να «μην έχουμε προσφυγικές ροές», αλλά και να μοιράζεται η ευθύνη σε όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «η Πορτογαλία από την πρώτη στιγμή στάθηκε πολύ υποστηρικτικά στα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα» και πως είναι «από τις χώρες που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που αφορούσαν τις μετεγκαταστάσεις».

Ερωτηθείς για τη στάση των δύο κυβερνήσεων σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν, απάντησε ότι οι απόψεις είναι «ταυτόσημες» και πως «απέρριψαν τέτοιες ιδέες», σχολιάζοντας ότι η Συνθήκη είναι «γενεσιουργός» της «σημερινής μορφής της Ευρώπης». Επιπλέον είπε πως «το Δουβλίνο Ι έχει καταρρεύσει» και πως «γίνεται μια συζήτηση όσον αφορά το Δουβλίνο ΙΙ», σε συνεννόηση με τον Έλληνα επίτροπο, καθώς «είναι εμφανές ότι μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Δουβλίνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL