Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής / Συγκινημένος ο Γ. Μουζάλας, παρέδωσε στον Δ. Βίτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής / Συγκινημένος ο Γ. Μουζάλας, παρέδωσε στον Δ. Βίτσα

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα έγινε χθες το μεσημέρι η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον νέο υπουργό Δημήτρη Βίτσα να μιλά μάλιστα για πιθανή αξιοποίηση του Γιάννη Μουζάλα σε άλλη θέση αργότερα, αφού ανακτήσει τις δυνάμεις του. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Δ. Βίτσας, στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες αναμένεται να πάει μαζί με τον Γ. Μουζάλα.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, εμφανώς συγκινημένος και καταβεβλημένος, είχε χαρακτηρίσει τον Δ. Βίτσα «Η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού», με τον οποίο άλλωστε είχε συνεργαστεί, όπως τονίστηκε, από τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του καθώς ο στρατός είχε βοηθήσει τόσο στην κατασκευή των hotspots όσο και στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων κατα τους πρώτους μήνες των χιλιάδων αφίξεων και του κλεισίματος των βόρειων συνόρων.

"Όποιος γνωρίζει τη μετανάστευση, γνωρίζει ότι η μετανάστευση στο τέλος θα τον ταπεινώσει. Έχοντας αυτή τη γνώση μπόρεσα να αντέξω", είπε ο Γ. Μουζάλας ευχαριστώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ν. Τόσκα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αναφορά στον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, τους επιτρόπους Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο απερχόμενος υπουργός είπε ότι «εφαρμόσαμε έναν κανόνα", τις "ισορροπίες δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι χάρη στην κυβερνητική πολιτική η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα της Ε.Ε. «που αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα χωρίς να ανέβουν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα υπήρξε πολύ μεγάλη και ενεργός συμπαράσταση από τον λαό». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ξαναδούμε ποια είναι η "κοινωνία πολιτών" και κατά πόσον είναι οι ΜΚΟ.

Στρεφόμενος προς τον Δημήτρη Βίτσα είπε ότι «αναλαμβάνει σε μια δύσκολη φάση του μεταναστευτικού», με την "Ευρώπη να κλυδωνίζεται" καθώς «ακροδεξιές δυνάμεις καθορίζουν την πολιτική ατζέντα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει αντίκτυπο στο εάν θα μπορέσουμε σαν Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα». «Έχουμε μηνύματα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για καινούργια κρίση στη Συρία, για έλλειψη χρηματοδότησης μέσα στα καμπ στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Δημιουργούνται πάλι οι συνθήκες να βρεθούμε σε κρίση», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα στην Ευρώπη «γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του κράτους πρώτης υποδοχής, δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας», και «αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η χώρα μας και η Ευρώπη θα ταλαιπωρηθεί και θα τρέχουμε εκ των υστέρων να δώσουμε λύσεις που ήδη υπάρχουν».

Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για το άσυλο, συμπληρώνοντας ότι, «κατά την άποψή μου, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στην κράτηση και τα προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχείριση μεταναστευτικού χωρίς κράτηση και χωρίς προαναχωρησιακά κέντρα».

Ο Γ. Μουζάλας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές στους "υπερπατριώτες" για έλλειψη πίστης στον ίδιο τον ελληνικό λαό και τη θρησκεία που, υποτίθεται, υπερασπίζονται. "Συνεχίζουν να προσπαθούν να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό ότι μπορούν να τους κάνουν μουσουλμάνους 30.000 κατατρεγμένοι" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι "πιο πολύ κινδυνεύουν οι μετανάστες αν φοβηθούν οι Έλληνες".

Ο Δ. Βίτσας με τη σειρά του τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο υπουργείο γιατί αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική και υπενθύμισε πώς ξεκίνησε το υπουργείο αυτό από γενική γραμματεία, χωρίς προσωπικό ή χρηματοδότηση. Υπενθύμισε τις πρώτες συσκέψεις που είχαν και με τους υπόλοιπους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ ανέφερε ότι ήταν στην ομάδα που σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα η τοποθέτηση του Γ. Μουζάλα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Εκτός από την κοινή τους μετάβαση στις Βρυξέλλες, ο Δ. Βίτσας είπε ότι θα επανακατατεθεί το νομοσχέδιο με διορθώσεις που θα έχουν γίνει.

Ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφα, μιλώντας πρώτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όσες παρατηρήσεις μπορεί να υπάρχουν, κριτικές ή πολεμικές, που για μένα είναι υπερβολικές, ίσως και άδικες, δεν αναιρούν έναν ισολογισμό θετικό. Ο Γιάννης Μουζάλας διακρίνεται για δύο πράγματα. Είχε και έχει πολύ μεγάλη και καλή γνώση του προβλήματος και πολύ μεγάλη ικανότητα να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους, και με τους εκτός ελλαδικού χώρου, που εξασφάλισε να μας σέβονται». Για τον Δ. Βίτσα σημείωσε ότι «ξέρει το πρόβλημα και τις δυσκολίες, πονάει τον χώρο" και είναι "εξαιρετικός οργανωτής».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος χάρισε στον Γιάννη Μουζάλα ένα γλυπτό ελιάς και η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη παρέδωσε στον απελθόντα υπουργό το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας και το σήμα που φορούν στο πέτο τους οι αστυνομικοί όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL