Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κράτηση η νέα τάση στη διαχείριση του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κράτηση η νέα τάση στη διαχείριση του προσφυγικού

Με τις "δοκιμές" ευρωπαϊκών πολιτικών και συστημάτων ασύλου στον "δοκιμαστικό σωλήνα" Ελλάδα και τα νέα όρια που θέτει η Ε.Ε. στην προστασία των προσφύγων, των οποίων τα θεμελιώδη δικαιώματα πλήττονται, ασχολήθηκε η διημέριδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με θέμα τη διοικητική κράτηση, το άσυλο και το ρατσιστικό έγκλημα που ξεκίνησε χθες.

Η διημερίδα αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, τον οποίο εκπροσωπεί το ΕΣΠ. «Σας διαβεβαιώνω, ως δικηγόρος, ότι η απονομή ασύλου είναι μία βεβαιωτική πράξη και δεν μπορεί να ανακληθεί» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΣΠ Κωνσταντίνος Μαυροειδής σχετικά με την προσωρινή άρση, από το Διοικητικό Εφετείο, του καθεστώτος ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ και πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι «ειδικά στο θέμα των Τούρκων η κράτηση είναι ανεπίτρεπτη. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως η υποχρεωτική διαμονή τους σε ορισμένη κατοικία».

Η κράτηση ως πρώτη επιλογή

Όπως προέκυψε από την πρώτη ημέρα της ημερίδας ουσιαστικά η συμφωνία της Ε.Ε. ολοκλήρωσε τη στροφή προς την επιστροφή της διοικητικής κράτησης αιτούντων άσυλο και μεταναστών, που αποτελεί για άλλη μια φορά την πρώτη επιλογή της ελληνικής διοίκησης, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ορίζει ότι η διοικητική κράτηση πολίτη τρίτης χώρας θα πρέπει να εφαρμόζεται ως έσχατο μέτρο και μετά από εξατομικευμένη κρίση, όπως τόνισαν σχεδόν όλοι οι εισηγητές νομικοί του ΕΣΠ.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού στο υπουργείο Εσωτερικών επί θεμάτων αλλοδαπών Τζανέτος Φιλιππάκος προσθέτοντας ότι σε αυτά κρατούνται 2.304 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει όμως συνυπολογιστούν και περίπου 1.300 ακόμη που κρατούνται υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης σε αστυνομικά τμήματα (Α.Τ.) σε όλη τη χώρα, όπως επισήμανε ο Β. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός των διοικητικά κρατουμένων στη χώρα μας είναι ίσως ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, σχετικά με την "προστατευτική φύλαξη" ασυνόδευτων ανηλίκων, που δεν είναι τίποτε άλλο από την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών όταν δεν υπάρχει θέση σε δομή, ο Β. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν εμπεριέχει την "προστατευτική φύλαξη" και ότι πρόκειται για παράνομη πρακτική.

Απερίγραπτες συνθήκες σε όλη τη χώρα

Και τι σημαίνει κράτηση σε Α.Τ. ή ΠΡΟΚΕΚΑ; Σύμφωνα με την έρευνα της δικηγόρου του ΕΣΠ Σίας Γεωργοπούλου από τις επισκέψεις της ομάδας του ΕΣΠ σε Α.Τ. και ΠΡΟΚΕΚΑ σε όλη τη χώρα, οι συνθήκες είναι "απερίγραπτες". Στα Α.Τ. έχουμε παντελή έλλειψη προαυλισμού, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκή ή βρώμικα κλινοσκεπάσματα, ανεπαρκή σίτιση, προβληματική παροχή ή πλήρη απουσία ιατρικών υπηρεσιών και απουσία διερμηνείας και κοινή κράτησή τους με ποινικούς κρατούμενους, όπως σημείωσε.

Στα ΠΡΟΚΕΚΑ υπάρχει προαυλισμός, ωστόσο ισχύουν όλα τα παραπάνω, ενώ η έντονη αίσθηση αποκλεισμού από τον έξω κόσμο -όπως στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου- οδηγεί συχνά σε εντάσεις. Το ίδιο κέντρο, με πληθυσμό άνω των 780 ατόμων, τον Αύγουστο του 2017 πνιγόταν στα σκουπίδια καθώς είχε λήξει η σύμβαση με το συνεργείο καθαριότητας, ενώ γιατρό έβλεπαν ανά 15 ημέρες, όπως ανέφερε.

Όπως επισήμανε η Σ. Γεωργοπούλου, στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα βρήκαν ευάλωτους υπό κράτηση ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι γυναίκες και οικογένειες κρατούνταν στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω μαζί με άνδρες, όπου οι γυναίκες ζητούσαν από τους αστυνομικούς να τις κλειδώνουν στα κοντέινερ γιατί φοβόντουσαν για την ασφάλειά τους.

Επιπλέον τόνισε ότι η κράτηση παρατείνεται μετά την κατάθεση αιτήματος ασύλου, κάτι που είναι πολλές φορές δύσκολο για έναν διοικητικό κρατούμενο και μπορεί να χρειαστεί και παρέμβαση δικηγόρου. Η διαπίστωση δε της ευαλωτότητας, σημείο κλειδί για το αν ένας άνθρωπος υπόκειται στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, παραμένει προβληματική σε πολλά επίπεδα, ενώ η τάση είναι για γενικευμένη κράτηση στα νησιά, επισήμανε και η δικηγόρος του ΕΣΠ Κλειώ Νικολοπούλου.

Φτιάχνεται μια δεύτερη "άτυπη Μόρια"

Στα νησιά έχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο κράτησης, γιατί τι άλλο είναι εκτός από κράτηση το ότι 13.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά υπό τον γεωγραφικό περιορισμό, χωρίς να ξέρουν μέχρι πότε και γιατί, αναρωτήθηκε ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) Απόστολος Βεΐζης.

Ο Α. Βεΐζης αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες στην υπερπληθή Μόρια, με διαλυμένο το σύστημα αποχέτευσης, διαλυμένες τουαλέτες, διακοπές νερού, αλλά και στον αντίκτυπο που έχουν πια πάνω στα κορμιά και στις ψυχές των προσφύγων η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και ο εγκλωβισμός τους σε άθλιες συνθήκες.

Ανέφερε επίσης ότι στήνεται τον τελευταίο καιρό μια "δεύτερη άτυπη Μόρια" στον ελαιώνα δίπλα στο ομώνυμο κέντρο, όπου οι πρόσφυγες, μη αντέχοντας την κατάσταση μέσα στον επίσημο καταυλισμό, στήνουν δίπλα τον δικό τους με ίδια μέσα, αγοράζοντας βάσεις για τις σκηνές και πληρώνοντας συμπατριώτες τους για να παίρνουν ρεύμα από τις δικές τους σκηνές.

Φυσικά δεν υπάρχουν τουαλέτες εκεί με αποτέλεσμα όλη η περιοχή αλλά και η Μόρια με τη διαλυμένη αποχέτευση να μυρίζει ούρα και κόπρανα, όπως επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL