Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση για τη διαμονή προσφύγων από τη ΒΙΑΛ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση για τη διαμονή προσφύγων από τη ΒΙΑΛ"

Οι εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ θα προχωρήσουν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του, από το αεροδρόμιο της Χίου, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, μετά την ολοήμερη επίσκεψή του στο νησί προκειμένου να συντονίσει τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ ώστε να στεγασθούν σε οικίσκους οι περίπου 1600 διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Προς το παρόν, για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί, δεν υπάρχει άλλη λύση από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, ενώ δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, επισήμανε ο υπουργός για να προσθέσει ότι η λύση του ΧΑΔΑ, που είχε δρομολογηθεί και είχε εξευρεθεί χρηματοδότηση, ακυρώθηκε. «Χωρίς ΒΙΑΛ τι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους κατοίκους της Χίου να αναρωτηθούν και αυτοί σχετικά.

Σχετικά με την κατάσταση στη ΒΙΑΛ, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι θα βελτιωθούν οι υποδομές, αλλά και θα φτιαχτεί η περίφραξή του για τη διευκόλυνση της αστυνόμευσης. Χωρίς όμως ο καταυλισμός να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, για τους πρόσφυγες, όπως είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία νέου κέντρου σε άλλη περιοχή, ανέφερε δε ότι η πρόταση του δήμου Χίου για τον ΧΑΔΑ απεσύρθη.

Όσον αφορά τα αιτήματα των κατοίκων του Χαλκειούς, ο κ. Μουζάλας δεσμεύθηκε πως θα ενταθούν οι περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι ζημιές, κυρίως σε κτήματα των κατοίκων στην περιοχή. Πάντως, ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε «μικροεγκληματικότητα» τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, μια και εκτός από μια μεγάλη κλοπή στα τέλη του 2016 δεν έχει ξανασυμβεί κάτι το αξιόλογο.

Κατά την παρουσία του στη Χίο ο κ. Μουζάλας είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

Σύμφωνα με τον δήμο Χίου, καμία συμφωνία δεν υπήρξε με τον υπουργό ενώ ο δήμαρχος έκανε γνωστό στον κ. Μουζάλα ότι θα προχωρήσει η αγωγή έξωσης από την ΒΙΑΛ, ενώ του έθεσε δύο ζητήματα: ότι δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα ο δήμος να συνεχίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και δεύτερον ότι το καλοκαίρι, λόγω και της συνεχιζόμενης λειψυδρίας, θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι περίπου 50 άτομα της «παγχιακής επιτροπής αγώνα», από το χωριό Χαλκειός, συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Χίου για να διαμαρτυρηθούν, φωνάζοντας συνθήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL