Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΚΟΙΝΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ TRAFFICKING ΑΠΟ 26 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε / "Ντου" στις Μανωλάδες της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΙΝΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ TRAFFICKING ΑΠΟ 26 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε / "Ντου" στις Μανωλάδες της Ευρώπης

Χτύπημα κατά του trafficking με πανευρωπαϊκή συνεργασία. Συνολικά 133 άτομα συνελήφθησαν, όπως ανακοινώθηκε χθες, για αδικήματα σχετικά με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων μετά από κοινούς ελέγχους υπηρεσιών από 26 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν πριν από ένα μήνα, το διάστημα 13 με 20 Μαΐου, στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης που είχε καταρτίσει η Europol με τίτλο “Trafficking in Human Beings”.

Συνολικά έγιναν έλεγχοι σε 22.193 άτομα και 6.056 οχήματα. Ελέγχθηκαν επίσης περισσότερες από 2.900 επιχειρήσεις και άλλες τοποθεσίες. Το αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν να κρατηθούν ως ύποπτα είτε να συλληφθούν 33 άτομα για αδικήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και η παράνομη μετανάστευση. Εντοπίστηκαν επίσης περί τα 221 πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ταυτόχρονα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οδήγησαν στη δρομολόγηση 44 νέων ερευνών για τον εντοπισμό και άλλων υπόπτων και θυμάτων που συνδέονται με περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, παγκοσμίως ο αριθμός των κοριτσιών που εργάζονται παρά τη θέλησή τους σε οίκους ανοχής υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια. Από αυτά το 40% είναι ανήλικα, συνήθως είτε από χαμηλές κάστες είτε από εθνικές μειονότητες. Πολλά είναι θύματα απαγωγής από τις οικογένειές τους.

246 παραβάσεις

Στην Ελλάδα τώρα η κοινή επιχείρηση με στόχο την αποδόμηση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση οδήγησε σε 1.450 ελέγχους. Αυτοί πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 15 με 19 Μαΐου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε χώρους αγροτικών δραστηριοτήτων, σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε χώρους κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, σε βιομηχανικές περιοχές και σε οίκους ανοχής.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας σε συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ελέγχθηκαν 3.044 άτομα και βεβαιώθηκαν 246 παραβάσεις. Από τις παραβάσεις οι 152 ήταν για ωράριο εργασίας, οι 49 για ανασφάλιστη εργασία, οι 14 για παράνομη πρόσληψη, ή μία για εξώθηση σε επαιτεία και οι 75 για άλλα αδικήματα, όπως πιστοποιητικό υγείας και άδεια εργασίας.

Για την κοινή επιχείρηση η Europol σημειώνει: "Οι αρχές επιβολής του νόμου και άλλοι οργανισμοί - εταίροι από 26 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους γι' αυτή τη δράση, η οποία στοχεύει σε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών τομέων όπως οι μεταφορές, η γεωργία, οι κατασκευές, η ναυτιλία, η επεξεργασία τροφίμων και η τροφοδοσία. Οι αιτήσεις συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας, διευκολύνθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμών. Εκτός από τις επιθεωρήσεις, πραγματοποιήθηκαν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα της εμπορίας ανθρώπων.

Η ανταλλαγή επιθεωρητών εργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού και η αποστολή των αντιπροσώπων των κρατών - μελών στο κέντρο συντονισμού που έχει συσταθεί στα κεντρικά γραφεία της Europol κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία των δράσεων που συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων”.

Επιμόρφωση επιθεωρητών

Πλέον σημαντικός στην επιχείρηση ήταν ο ρόλος του ΣΕΠΕ. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δύο κύκλοι σεμιναρίων για την επιμόρφωση των επιθεωρητών σε σχέση με το πώς να αντιμετωπίζουν περιστατικά trafficking. Τα σεμινάρια έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου του 2016 και το τετραήμερο 3-7 Απριλίου.

Στην εκπαίδευση των εργαζομένων έλαβαν μέρος η Υπηρεσία Ασύλου, η αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στέλεχος του ΣΕΠΕ λέει στην “Α” ότι αποτελεί μείζον ζήτημα για τον εκάστοτε επιθεωρητή το να έχει επαρκές γνωστικό επίπεδο. Έτσι, στην περίπτωση του trafficking, όταν βρεθεί σε μια κατάσταση θα μπορεί να καταλάβει τι γίνεται και τι πρέπει να κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL