Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ενημέρωση προφύγων για την εκκένωση του Ελληνικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωση προφύγων για την εκκένωση του Ελληνικού

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και τυπικά η επίσημη πληροφόρηση από κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στους διαμένοντες πρόσφυγες του Ελληνικού για τη διαδικασία της εκκένωσής του και μεταφοράς τους σε άλλους χώρους φιλοξενίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Το κλιμάκιο βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή στον χώρο του Ελληνικού, κατά τις ίδιες πηγές. Όπως τονίζει το υπουργείο, πρώτα θα ενημερωθούν οι διαμένοντες και μετά θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις, ενώ δεν προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εκκένωσης.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και μετανάστριες θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης πριν ξεκινήσει η εκκένωση των τριών καταυλισμών στο Ελληνικό από αύριο, δήλωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να διασφαλίσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν οι διαμένοντες στο Ελληνικό, καθώς καθορίζουν τις εναλλακτικές στέγασης. Κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν νομική βοήθεια για τις αιτήσεις ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης, ενώ άλλοι πρόσφυγες έχουν προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού στην Αθήνα.

«Ενώ κανένας δεν θα θρηνήσει το κλείσιμο αυτών των απαράδεκτων και μη ασφαλών καταυλισμών, η αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν τους διαμένοντες εκεί σχετικά με την επικείμενη εκκένωση οδηγεί στο να αυξάνονται οι φόβοι και τα άγχη τους» δήλωσε η Monica Costa Riba, υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους διαμένοντες στο Ελληνικό, οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με το πότε και το πού θα μεταφερθούν. Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL