Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Κομισιόν / Κομισιόν: Έναν μήνα διορία στα απρόθυμα για μετεγκαταστάσεις κράτη - μέλη της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Κομισιόν: Έναν μήνα διορία στα απρόθυμα για μετεγκαταστάσεις κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Έναν μήνα διορία δίνει η Κομισιόν στις χώρες που δεν έχουν δεχτεί καμία μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία ώστε να προχωρήσουν στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων, σύμφωνα με τη δωδέκατη έκθεση προόδου της σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης της Ε.Ε. Στην περίπτωση που τα κράτη - μέλη δεν συμμορφωθούν, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα προσδιορίσει στην επόμενη έκθεσή της τον Ιούνιο τη θέση της σχετικά με τη χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες και ιδίως σχετικά με την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες όντως υλοποιούν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, "η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία εξακολουθούν να είναι τα μόνα κράτη - μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση. Η στάση τους παραβιάζει τις νομικές υποχρεώσεις τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Εντούτοις, η Αυστρία έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία και η Επιτροπή επικροτεί την απόφασή της. Επιπλέον, η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα εδώ και ένα έτος περίπου".

Στις συστάσεις της, η Κομισιόν καλεί την Ουγγαρία και την Πολωνία να ξεκινήσουν να άμεσα να δέχονται μετεγκαταστάσεις, την Τσεχία να ξεκινήσει εκ νέου μετεγκαταστάσεις χωρίς καθυστερήσεις και την Αυστρία, "η οποία έχει πλέον ξεκινήσει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία, να ξεκινήσει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και έναντι της Ελλάδας". Η Κομισιόν ζητά επίσης περισσότερη ευελιξία στις προτιμήσεις τους σε Βουλγαρία και Σλοβακία και να προχωρήσουν σε μετεγκαταστάσεις και από την Ιταλία το συντομότερο, ενώ καλεί Ιρλανδία και Εσθονία να συνεργαστούν με την Ιταλία. Η Κομισιόν συστήνει επίσης να αυξηθούν οι δεσμεύσεις ορισμένων χωρών: "Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Κροατία για την Ιταλία και την Ελλάδα· η Γερμανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία για την Ελλάδα και η Γαλλία για την Ιταλία, ενώ η Κύπρος θα πρέπει να ξεκινήσει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την Ιταλία και να πραγματοποιεί μετεγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό".

Επιπλέον, η Κομισιόν επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα των κρατών - μελών να "επεξεργάζονται αιτήματα επανεγκατάστασης, να αποφεύγουν τις υπερβολικά περιοριστικές προτιμήσεις και τις καθυστερήσεις, να περιορίσουν τις απαιτήσεις που προκαλούν καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταφοράς και να δώσουν προτεραιότητα στις αιτήσεις που αφορούν ευάλωτους αιτούντες, ιδίως ασυνόδευτους ανηλίκους". Τέλος, ζητάει από την Ιταλία να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των επιλέξιμων αιτούντων και να διασφαλίσει ότι τα άτομα που φτάνουν στην Ιταλία και είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση κατευθύνονται με συντεταγμένο τρόπο σε ειδικά κέντρα μετεγκατάστασης. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι "για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή χορήγησε πρόσφατα βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 15,33 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει τη λειτουργία του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ιταλία".

Στο μεταξύ, κατά την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη, η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ τόνισε ότι η αδράνεια ορισμένων κυβερνήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. «Και ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη - μέλη είναι πολύ επιλεκτικά όταν αποφασίζουν ποιους θα δεχτούν και μάλιστα χωρίς να είναι πάντα αντικειμενικά τα κριτήρια της επιλογής» είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Πάντως, για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, την Γκάμπι Τσίμερ, η συμφωνία «σκοντάφτει» κυρίως σε υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL