Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν σοβαρές καταγγελίες εις βάρος ΜΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν σοβαρές καταγγελίες εις βάρος ΜΚΟ

Σε μια πολύ σοβαρή και συνάμα ασυνήθιστη -για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δήλωση προχώρησε η Κομισιόν εξ ονόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου υπεύθυνου για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος Χρήστου Στυλιανίδη, στην οποία αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με ένα από τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει ότι: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει αυστηρό μηχανισμό για την παρακολούθηση και διασφάλιση ότι η χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειάς της παγκοσμίως υλοποιείται με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και με χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουμε εντοπίσει δυνητικά σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστικά έργα που υλοποιείται από εταίρο στην Ελλάδα. Ένας ισχυρισμός αφορά περίπτωση ενδεχόμενης σεξουαλικής εκμετάλλευσης δικαιούχων από μέλη του προσωπικού του εταίρου. Ένας άλλος ισχυρισμός αφορά ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά των εν λόγω μελών του προσωπικού.

Πρόκειται για ισχυρισμούς υπό διερεύνηση. Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή τους λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Η προσέγγισή μας είναι μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων ή προσβολή της προσωπικής ακεραιότητας όλων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και για οποιαδήποτε κατάχρηση κονδυλίων.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η μέριμνα των ατόμων που μπορεί να υπήρξαν θύματα. Στο πλαίσιο αυτό θα διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν άμεση στήριξη".

Επιπλέον, η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει ήδη "ενημερώσει τις ελληνικές αρχές και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, για άμεση διερεύνηση. Λαμβάνονται μέτρα για αναστολή πληρωμών προς τον εταίρο έως ότου ολοκληρωθεί η εν λόγω διερεύνηση".

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι το υπουργείο "χαιρετίζει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σοβαρών καταγγελιών για ΜΚΟ. Το υπουργείο είχε ζητήσει κατ' επανάληψη τον εις βάθος έλεγχο των ΜΚΟ. Οι καταγγελίες που αναφέρονται, εφόσον ελεγχθούν και επαληθευτούν, θα ήταν δόκιμο να είχαν διοχετευθεί και στην ΕΛ.ΑΣ. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών και τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής".

Η αστυνομία δεν έχει λάβει γνώση κάποιας σχετικής καταγγελίας, ήταν η απάντηση που έλαβε η "Α" σε ερώτημα που έθεσε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το κατά πόσον έχει ενημερωθεί ή ερευνά μια τέτοια καταγγελία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL