Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: / Γιάννης Μπαλάφας: Σταδιακά η εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: / Γιάννης Μπαλάφας: Σταδιακά η εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα

Στη σταδιακή εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή την επίσκεψή του στις Σέρρες.

«Στη χώρα μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται γύρω στους 55.000-60.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτός ο πληθυσμός διατηρείται περίπου ο ίδιος, διότι έχουμε μικρές ροές, αλλά αντίστοιχα ένας αριθμός μετεγκαθίσταται στις χώρες της Ευρώπης -αν και με αργούς ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που έχουν υποχρέωση τα κράτη - μέλη, παρόλο που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα- όπως επίσης συνεχίζονται και οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο κ.λπ.» σημείωσε ο υφυπουργός. «Φεύγει κόσμος κι έρχεται άλλος, είναι μια διαδικασία διαρκής, που έχει σημασία πλέον ότι είναι πλήρως υπό έλεγχο» είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ροές προς την Ελλάδα -κατά μέσο όρο- γύρω στα 70 άτομα καθημερινά, όμως αντίστοιχος αριθμός ατόμων φεύγει, ενώ «δεν υπάρχει η αναμενόμενη από ορισμένους αύξηση των ροών λόγω της καλυτέρευσης του καιρού».

Για τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν ο Γ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι «αρκετά αξιοπρεπείς, μιλώντας για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά», ενώ «όλο και μεγαλύτερος αριθμός -αυτή είναι η τρίτη φάση- περνάει και εγκαθίσταται σε διαμερίσματα, τα ενοίκιο των οποίων χρηματοδοτείται (όπως και άλλα έξοδα των προσφύγων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρακολουθείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τον έλεγχο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Ερωτηθείς για τους ρυθμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων Άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχουν χώρες, οι οποίες πεισματικά και σε βάρος όλων των δεσμεύσεών τους αρνούνται να δεχθούν τον μικρό σχετικά αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που τους αναλογεί στο πλαίσιο μιας καλώς εννοούμενης κατανομής», επισημαίνοντας ότι «εδώ πρέπει να υπάρξει και από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία πίεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL