Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Γ. Μπαλάφας: Διευρύνεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπαλάφας: Διευρύνεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα

Υπό πλήρη έλεγχο είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm». Ανακοίνωσε ακόμη μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο οι πρόσφυγες που έχουν παραμείνει στη χώρα μας θα μετεγκατασταθούν - στη μεγάλη πλειονότητά τους - σε διαμερίσματα.

«Στη χώρα μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται γύρω στους 55.000- 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτός ο πληθυσμός διατηρείται περίπου ο ίδιος, διότι έχουμε μικρές ροές, αλλά αντίστοιχα ένας αριθμός μετεγκαθίσταται στις χώρες της Ευρώπης - αν και με αργούς ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που έχουν υποχρέωση τα κράτη μέλη, παρόλο που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα - όπως επίσης συνεχίζονται και οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δε δικαιούνται άσυλο κ.λπ.» ανέφερε ο υφυπουργός. «Φεύγει κόσμος κι έρχεται άλλος, είναι μια διαδικασία διαρκής, που έχει σημασία πλέον ότι είναι πλήρως υπό έλεγχο» εξήγησε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ροές προς την Ελλάδα - κατά μέσο όρο - γύρω στα 70 άτομα καθημερινά, όμως αντίστοιχος αριθμός ατόμων φεύγει, ενώ «δεν υπάρχει η αναμενόμενη από ορισμένους αύξηση των ροών λόγω της καλυτέρευσης του καιρού».

Σε ό,τι αφορά τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν ο Γ. Μπαλάφας διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες είναι «αρκετά αξιοπρεπείς, μιλώντας για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά», ενώ «όλο και μεγαλύτερος αριθμός - αυτή είναι η τρίτη φάση - περνάει και εγκαθίσταται σε διαμερίσματα, τα ενοίκιο των οποίων χρηματοδοτείται (όπως και άλλα έξοδα των προσφύγων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρακολουθείται από την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, με τον έλεγχο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν προγράμματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ικανοποιητικό τρόπο, καθώς και στη Λειβαδιά», ενώ υπογράφηκαν αντίστοιχες συμφωνίες για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, αλλά και τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Υπάρχει προσφορά, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τους ρυθμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «υπάρχουν χώρες, οι οποίες πεισματικά και σε βάρος όλων των δεσμεύσεών τους αρνούνται να δεχθούν τον μικρό σχετικά αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που τους αναλογεί στα πλαίσια μιας καλώς εννοούμενης κατανομής», επισημαίνοντας ότι «εδώ πρέπει να υπάρξει και από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία πίεση».

Ο Γ. Μπαλάφας επισκέπτεται σήμερα τις Σέρρες, προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και άλλων χώρων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL