Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιάννης Μουζάλας: "Υπεύθυνη και η Ευρώπη στην έξαρση του προσφυγικού"

"Δεν δικαιούται κανείς να απέχει από την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" τόνισε ο επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης

Θεσσαλονίκη: "Δεν έχει νόημα να βομβαρδίζουμε τη Συρία και το Αφγανιστάν και μεις ως Ευρώπη έχουμε μια μικρή συμβολή σ' αυτό, και μετά να φτιάχνουμε σπιτάκια για τους πρόσφυγες" σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο Παγκόσμιο Προοδευτικό Φόρουμ, που διοργανώθηκε από σοσιαλιστές ευρωβουλευτές στη Θεσσαλονίκη με θέμα το προσφυγικό.

Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν ασφαλείς δρόμοι για τους πρόσφυγες και να χτυπηθεί η λαθροδιακίνηση. "Όραμά μας είναι το αμείλικτο χτύπημα των λαθροδιακινητών με το άνοιγμα ασφαλών δρόμων, ώστε με επιλογή και έλεγχο να δώσουμε 'ζωή' στη γερασμένη Ευρώπη. Η μεταφορά των ανθρώπων αυτών, με έλεγχο της ροής εισόδου, θα μπορούσε να γίνει αεροπορικώς από Τουρκία, Ιορδανία ή Λίβανο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκκένωση της Ειδομένης, υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε κάτι που «δεν έχει ξαναγίνει στο παγκόσμιο μεταναστευτικό ζήτημα. Μέσα σε 4-5 μήνες την αδειάσαμε ειρηνικά και χωρίς επεισόδια» ενώ εξήρε τη στάση των Μακεδόνων, καθώς δέχθηκαν «τα πρόχειρα, κακά καμπ που δημιουργήσαμε και τα βελτιώνουμε». Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι αρχικά η περιοχή είχε δεχθεί περίπου το 60% έως 70% των προσφύγων, κάτι που τώρα έχει αλλάξει, αφού σήμερα φιλοξενούνται περίπου 8.000 πρόσφυγες και αρκετά από τα πρόχειρα καμπ έχουν κλείσει και πρόκειται να κλείσουν και άλλα.

Από το βήμα του φόρουμ ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι φέτος θα δοθούν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG-ECHO 250 εκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό, ενώ αναφορικά με την απροθυμία κρατών - μελών να επωμιστούν μέρος του προσφυγικού βάρους δήλωσε ότι «δεν δικαιούται κανείς να απέχει από την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να είμαστε όλοι αυστηροί στην τήρηση των όρων της ευρωπαϊκής πολιτικής και να υπάρχει αποδοχή των υποχρεώσεων».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις