Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τελευταία παράταση του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελευταία παράταση του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν

Την περαιτέρω παράταση για ακόμα τρεις μήνες των προσωρινών ελέγχων σε ορισμένα σύνορα του χώρου Σένγκεν σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την προστασία και την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα και η κατάσταση είναι εύθραυστη στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος δευτερογενών ροών. Γι' αυτό τον λόγο, ως μέτρο πρόληψης η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να παραταθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι για τελευταία φορά.

«Με τη μεταξύ μας συνεργασία μπορούμε να έχουμε ασφάλεια και ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι σε έξι μήνες θα επιστρέψουμε σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε σταδιακά σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν», τονίζοντας πως η Ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού σχεδίου και ένα από τα πιο απτά παραδείγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με 1.500 συνοριοφύλακες σε διαφορετικά τμήματα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., συμπληρώνει τις εθνικές δυνατότητες των κρατών - μελών. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε ανθρώπινους πόρους και σε τεχνικό εξοπλισμό και κάλεσε τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τις συνεισφορές τους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL