Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Έρευνα για το προσφυγικό ζήτημα / Θετικοί οι πολίτες της Αθήνας απέναντι στους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα για το προσφυγικό ζήτημα / Θετικοί οι πολίτες της Αθήνας απέναντι στους πρόσφυγες

Η θετική στάση των πολιτών της Αθήνας απέναντι στους πρόσφυγες αποτυπώνεται σε έρευνα που δημοσιοποίησε χθες ο Δήμος Αθηναίων, ανακοινώνοντας παράλληλα τις επόμενες δράσεις του για την κοινωνική ένταξη του πληθυσμού που επιθυμεί να μείνει στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ζητά εκ νέου τη συνδρομή της ΚΕΔΕ προκειμένου να επιτευχθεί ισομερής κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, γιατί, όπως είπε, μέχρι στιγμής “η Αθήνα πληρώνει τη νύφη”. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα μένουν περί τους 18.000 πρόσφυγες.

Υπέρ της πρόσβασης στο σχολείο το 72% των Αθηναίων

Η έρευνα που διενήργησε η Public Issue με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ως θετική τη στάση 1.000 κατοίκων της Αθήνας, αφού η συντριπτική πλειονότητα (80%) υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από άλλες χώρες δεν δημιουργούν προβλήματα. Θετικοί εμφανίζονται οι Αθηναίοι στην πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Το 72% τάσσεται υπέρ των πρόσβασης στο σχολείο και το 65% υπέρ της πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Το 43% συμφωνεί με τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ το 38% υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν σε ειδικούς καταυλισμούς.

Το 31% των Αθηναίων συμφωνεί στο να δοθεί άδεια εργασίας στους πρόσφυγες. Ωστόσο, το 54% πιστεύει ότι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Το 44% των Αθηναίων χαρακτηρίζει “απειλή” τους πρόσφυγες, ενώ το 41% δεν τους θεωρεί απειλή. Παρ' όλα αυτά, το 57% δηλώνει ότι έχει βοηθήσει τους πρόσφυγες με τρόφιμα, ρούχα κ.λπ. Αυξημένη συγκέντρωση προσφύγων βλέπουν οι κάτοικοι του πρώτου, του τρίτου και του έκτου διαμερίσματος του δήμου, δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, το Θησείο και στα Πετράλωνα όπως και στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη. Το 44% διαφωνεί με την ανέγερση τεμένους, ενώ το 52% συμφωνεί με τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Το 62% των προσφύγων θέλει να πάει στη Γερμανία

Μέσα από την καταγραφή των προσφύγων, η έρευνα αναλύει στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσής τους, κυρίως στον Ελαιώνα, αλλά και τις προσδοκίες τους. Στους 1.600 πρόσφυγες το 55% είναι άνδρες και το 45% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 20 χρόνια. Στην Ελλάδα, το 72% ήρθε μέσω του Αιγαίου και το 27% από τον Έβρο με διέλευση κυρίως από την Τουρκία. Το 42% δεν έχει πάει σχολείο, ενώ το 29% είναι μέσης εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από τις πρωτεύουσες ή τις μεγάλες πόλεις των χωρών προέλευσης. Από αυτό τον πληθυσμό μόλις το 30% εργαζόταν, κυρίως ως πωλητές σε καταστήματα, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες ή αγρότες. Γενικά, υπάρχει εξοικείωση με την τεχνολογία. Η πλειονότητα μιλά αραβικά, περσικά και κουρδικά.

Οι λόγοι αποχώρησης από τη χώρα τους είναι κατά 80% ο πόλεμος και κατά 13% οι πολιτικές πεποιθήσεις. Η πλειονότητα προσφύγων και μεταναστών (62%) θέλει να μεταβεί στη Γερμανία. Μόλις το 5% θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη προτίμηση υπάρχει για Αυστρία και Σουηδία. Από αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, το 65% έχει υποβάλει αίτηση για άσυλο και το 57% είναι εγγεγραμμένο στις λίστες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Καλές οι συνθήκες στο Ελαιώνα

Η πλειονότητα των προσφύγων που διαβιούν στον Ελαιώνα χαρακτηρίζει “καλές” τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ το 53% υποστηρίζει πως υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση, τις υπηρεσίες πλυντηρίου και τις εγκαταστάσεις για το Διαδίκτυο. Η συντριπτική πλειονότητα είναι ικανοποιημένη με τη συμπεριφορά του προσωπικού, αλλά και με τις σχέσεις με τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων αισθάνονται ασφαλείς εντός τους καταυλισμού αλλά και εκτός αυτού, όταν κυκλοφορούν στην πόλη, ενώ το 9% αναφέρει ότι έχει δεχθεί προσβολές κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Σε επίπεδο οικογένειας, οι δαπάνες κυμαίνονται στα 77,7 ευρώ ανά εβδομάδα. Από αυτό τον πληθυσμό μόλις το 3% μιλά ελληνικά, το 19% μαθαίνει και το 22% θέλει να μάθει, ενώ το 55% δεν επιθυμεί να μάθει την γλώσσα.

Ετοιμάζονται δύο κέντρα ένταξης μεταναστών και προσφύγων

Στον Δήμο Αθηναίων υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον των προσφύγων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για την κοινωνική ένταξη. Έτσι, ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει τη λειτουργία δύο κέντρων ένταξης μεταναστών και προσφύγων υπό την ομπρέλα του Κέντρου Κοινότητας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λευτ. Παπαγιαννάκη, έως το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν τα δύο κέντρα. Η χρηματοδότησή τους προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρόκειται να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας τριετούς διάρκειας για κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διερμηνείς. Τα κέντρα ένταξης θα παρέχουν δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη, όπως και συμβουλευτική σε πρόσφυγες και μετανάστες για αναζήτηση εργασίας.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει το κέντρο συντονισμού το οποίο θα συντονίζει τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, προκειμένου να διευκολύνει τα προγράμματα στέγασης προσφύγων, αλλά και κοινωνικής ένταξης.

“Η πόλη μας έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό την αλληλεγγύη της” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, εκτιμώντας πως στην πρωτεύουσα βρίσκονται περί τους 18.000 πρόσφυγες. “Επιδίωξή μας για τους πρόσφυγες είναι να προχωρήσουμε στην ένταξή τους στις γειτονιές, ξεκινώντας από τη νέα γενιά” σημείωσε, προσθέτοντας: “Ήδη υπάρχει κίνητρο στις γειτονιές μέσα από το πρόγραμμα στέγασης και τα κουπόνια για τη σίτισή τους”. Παράλληλα, έκανε λόγο για “θεαματική αύξηση” της πρόθεσης των ιδιοκτητών ακινήτων να τα ενοικιάσουν “σε μια εποχή που η κτηματαγορά δεν κινείται”.

Γ. Καμίνης: ΚΕΔΕ και κράτος να συμβάλουν στην ισομερή κατανομή

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν “μεμονωμένες πόλεις” που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων, όπως η Λιβαδειά, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Θεσσαλονίκη, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι “το ζητούμενο είναι η Πολιτεία σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και, εάν η ΚΕΔΕ δεν επιθυμεί τη συνεννόηση, η Πολιτεία μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία να αναλάβει την ευθύνη να κατανείμει το ποσοστό των προσφύγων σε όλη τη χώρα, όπως έχει συμβεί στη Γερμανία”. “Δεν μπορούμε να τα έχουμε καλά με όλους!” υπογράμμισε με νόημα, τονίζοντας: “Όσο δεν υπάρχει πολιτική, η Αθήνα την ‘πληρώνει’, γιατί όλοι οι πληθυσμοί συρρέουν εδώ. Συμφέρει την Αθήνα να υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική στο θέμα των προσφύγων, γιατί πρώτη μας μέριμνα είναι να λειτουργεί η πόλη”. “Εάν η ΚΕΔΕ ή και το κράτος αποποιούνται των ευθυνών τους και δεν υιοθετούν την πολιτική του κεντρικού σχεδιασμού, η Αθήνα την ‘πληρώνει’ και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι” σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL