Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Μηνύματα προς ΜΚΟ και Ε.Ε. για την εφαρμογή του DG Echo
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα προς ΜΚΟ και Ε.Ε. για την εφαρμογή του DG Echo

Επικριτικός απέναντι στις ΜΚΟ αλλά και με μήνυμα προς την Ε.Ε. και προς τις οργανώσεις ήταν χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη καθαρών αρμοδιοτήτων, συνεργασιών και διαφάνειας και υπενθυμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες δράσεις των DG Echo και DG Home της Ε.Ε. γίνονται σε κράτος - μέλος με νόμους και κανόνες κατά την ομιλία του σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι δράσεις των DG Echo και DG Home, από όπου προέρχεται η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την οποία λαμβάνουν κυρίως οι οργανώσεις, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκή χώρα.

“Έχουμε διανύσει δύο διαδρομές. Η μία είναι 18 μήνες αφότου ξεκίνησε η ροή των 10.000 την ημέρα, η δεύτερη 10 μήνες αφότου διαλύθηκε η Ειδομένη. Η πρόοδος που έχει γίνει, τεράστια. Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε., χωρίς την βοήθεια των επιτρόπων Αβραμόπουλου και Στυλιανίδη σημείωσε ο Γ. Μουζάλας. "Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η παντελής άγνοια του πώς κάποιος εργάζεται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχει μια εμπειρία σε failed states στην Αφρική, αλλά όχι στην Ευρώπη”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι "Και εσείς στηριχθήκατε πάρα πολύ σε ένα μοναδικό φαινόμενο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει αναπτυχθεί, στην απίστευτη αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός, που ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τον πρώτο καιρό του ξαφνιάσματος”.

"Οι οργανώσεις σας αναφέρονται πάρα πολύ λίγο στην DG Echo και αυτό δεν είναι έντιμο. Αυτό είναι ένας φανατισμός που δυσκολεύει τις σχέσεις". Δηλαδή δεν έκανε μεταφορά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή η Oxfam από αυτά τα camps στα ξενοδοχεία, με χρηματοδότηση της DG Echo. Ούτε μια φορά δεν το έχετε αναφέρει. Με χρηματοδότηση της DG Echo σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αυτές είναι οι αρμοδιότητες" ενώ διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει ότι τα ονόματα των οργανώσεων που χρησιμοποιεί ότι βαρύνονται από αυτό που καταγγέλλει, αλλά βοηθά την Ε.Ε., τον λαό και τους ίδιους να ξέρουν τι γίνεται, ποιος κάνει τι. "Τα έργα που κάνετε, η βοήθεια που προσφέρετε χρηματοδοτείται κυρίως από την DG Echo σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, άρα έχουμε μια παραβίαση της πραγματικότητας εξυπηρετικά" σημείωσε. “Δεν αναφέρομαι σε αυτά που λέγονται ότι οι ΜΚΟ κάνουν πάρτι. Αυτά είναι έξω από την εκφορά του λόγου μου έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τα έχουμε μπλέξει λιγάκι". Συνεχίζοντας, έφερε παραδείγματα για οργανώσεις που, ενώ έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες για συγκεκριμένους καταυλισμούς στη συνέχεια καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση, όπως οργάνωση που διαχειρίζεται το 70% των διαμερισμάτων -όχι η Ύπατη Αρμοστεία, όπως διευκρίνισε- και την ίδια ώρα κάνει δύο χρόνια να βρει τα διαμερίσματα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτιμά τους καταυλισμούς.

Αναφερόμενος δε στις αποχωρήσεις ΜΚΟ από καταυλισμούς για λόγους ασφαλείας, ο υπουργός ζήτησε σε αυτές τις περιπτώσεις να επιστρέφουν τις χρηματοδοτήσεις και θύμισε αποχωρήσεις οργανώσεων, όπου ήταν και ο ίδιος, από τη Σομαλία και σε καταυλισμούς σε Ασία και Αφρική, όπου ο κίνδυνος δεν ήταν ο "οξύθυμος Αχμέτ". “Τι ακριβώς καταγγέλλετε και τι ακριβώς κάνετε όταν λέτε αποχωρώ από τον καταυλισμό, αλλά θα πάω να ανοίξω δίπλα στον καταυλισμό ιατρείο”; είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουν δεν είναι για να φτιάξουν ιατρείο δίπλα και ότι "αυτό πρέπει να το γνωρίζει η DG Echo και εμείς επίσης". “Αν αποτύχει το θέμα των μετρητών, φοβάμαι ότι θα κατηγορηθεί πάλι η κυβέρνηση από τις οργανώσεις”, τόνισε και σημείωσε ότι όταν αρχίζουν οι αντιπολιτευτικές κατηγορίες που χρησιμοποιούν τις ΜΚΟ "ότι κάνουν πάρτι" για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, ο ίδιος λέει "ευτυχώς που υπήρξε η DG Εcho, ευτυχώς που ήρθαν οι θεσμικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρά τα λάθη που γίνανε, μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση". "Κανόνες, καθαρές αρμοδιότητες, καθαρές συνεργασίες, διαφάνεια. Είναι κράτος της Ευρώπης, υπάρχει νομοθεσία, υπάρχει κυβέρνηση, η DG Echo. Υπάρχετε εσείς με τους κανόνες σας. Να συνεχίσουμε. Τώρα πια έχουμε μια εμπειρία και μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα" κατέληξε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας συμπλήρωσε ότι πέρασαν από τη χώρα μας 1-1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς μεγάλα προβλήματα και χωρίς βίαια περιστατικά, ενώ επισήμανε ότι τα προγράμματα πρέπει να υλοποιούνται από οργανισμούς με την καθοδήγηση του κράτους. Μίλησε επίσης για τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και τα ελλείμματα σε νομοθεσία (εθνική και ευρωπαϊκή) σχετικά με δασμούς και μεταφορές που αφορούν τη βοήθεια που παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Σε μήνυμα του επιτρόπου Στυλιανίδη, το οποίο μεταδόθηκε στην ημερίδα, τονίστηκε ότι ενεργοποιήθηκε δύο φορές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, με το 85% των εξόδων μεταφοράς να αναλαμβάνεται από την Ε.Ε.. Επισημάνθηκε επίσης και ότι η DG Echo συμπληρώνει το DG Home, ενώ σημειώθηκε ότι για φέτος αναμένεται να δοθούν ακόμα 150 εκατομμύρια.

Αναφορά της SolidarityNow στο Ευρωκοινοβούλιο για τη χρηματοδότηση

Τέλος, χθες η SolidarityNow έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Επιτροπή Αναφορών - PETI), με την οποία ζητάει από την Επιτροπή να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και των θλιβερών συνθηκών υποδοχής των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL