Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Λιβαδειά / Λιβαδειά: Φιλοξενώντας την ελπίδα των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβαδειά / Λιβαδειά: Φιλοξενώντας την ελπίδα των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο

"Όταν περπατάω στη Λιβαδειά, δεν νιώθω ξένος, αλλά άνθρωπος που ζει χρόνια εδώ. Δεν αισθανθήκαμε εδώ ούτε μια στιγμή ότι είμαστε πρόσφυγες". Τα λόγια ανήκουν στον Χαϊθάμ Μοχάμεντ, έναν από τους ωφελούμενους του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Χαϊθάμ μαζί με την έγκυο γυναίκα του περιμένουν τη μετεγκατάστασή τους στο Βέλγιο και την επανένωσή τους εκεί με την υπόλοιπη οικογένειά τους. Εδώ και 4 μήνες μένουν στη Λιβαδειά, σε ένα από τα 70 διαμερίσματα του προγράμματος στην πρώτη πόλη της επαρχίας που άνοιξε τη φιλόξενη αγκαλιά της στους πρόσφυγες. Η περιπέτεια του νεαρού ζευγαριού μεγάλη, αφού ξεκίνησαν από το Χαλέπι, έμειναν για τρία χρόνια στην Τουρκία και τελικά πέρασαν στη Λέσβο. Για εννέα μήνες έμειναν στις σκηνές του Χέρσου, εκεί η μητέρα του, ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες, αποφάσισε να κάνει αίτηση για μετεγκατάσταση και έφυγε μαζί με τα τρία μικρότερα αδέλφια του στο Βέλγιο. Το νέο ζευγάρι έμεινε πίσω ελπίζοντας ότι θα έφτανε στη Γερμανία, αλλά τελικά έπειτα από μήνες αιτήθηκαν την επανένωσή τους με την οικογένειά τους. Τώρα περιμένουν το ταξίδι για το "καλύτερο μέλλον τους" και το πρώτο τους παιδί, όπως μας είπαν χθες στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου μιας μικρής πολυκατοικίας στη Λιβαδειά.

Αυτή τη στιγμή στη Λιβαδειά μένουν 294 πρόσφυγες, ήδη τρεις οικογένειες (δηλαδή 12 άτομα) έχουν φύγει για μετεγκατάσταση στην Ε.Ε., ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη φιλοξενία 420 προσφύγων, όπως τόνισε χθες η δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Πούλου σε συνέντευξη Τύπου. "Και οι ωφελούμενοι διαβιούν καλά, και η τοπική κοινωνία ωφελείται" ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα ήταν ένα στοίχημα για τον δήμο, "να γίνουμε καλύτεροι στις υπηρεσίες μας προς τους δημότες μας", ώστε να μην υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ και των ευάλωτων δημοτών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και των προσφύγων.

Γ. Μουζάλας: Αντίστοιχα προγράμματα σε Θεσσαλία και Κρήτη

"Σε 10 μήνες περάσαμε στα διαμερίσματα, από τα γήπεδα και την Ειδομένη περάσαμε στους καταυλισμούς και στα διαμερίσματα" υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, δηλώνοντας ότι προσπαθούν στον αγώνα καταυλισμών εναντίον διαμερισμάτων να νικήσουν τα διαμερίσματα και προσθέτοντας ότι οι δήμοι που δέχονται πρόσφυγες έχουν και αντισταθμιστικά οφέλη. Τόνισε επίσης ότι μαζί με τον Αλ. Χαρίτση και σε στενή συνεργασία με την DG ECHO και DG Home έχει εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση για ακόμα 10.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2017 και παράλληλο κλείσιμο 10 καταυλισμών και 10.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα για το 2018 με το αντίστοιχο κλείσιμο καταυλισμών. Από τους 45 καταυλισμούς θα μείνουν οι 23 με μικρούς πληθυσμούς, με εξαίρεση τον Σκαραμαγκά, τον Ελαιώνα και το Σχιστό, επανέλαβε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα επικοινωνήσουν και με τους δημάρχους της Θεσσαλίας για αντίστοιχα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ ετοιμάζονται και οι δήμοι της Κρήτης και της Ν. Φιλαδέλφειας. Επιπλέον, ο υπουργός επισήμανε την προσπάθεια των δήμων να αποκτήσουν αρμοδιότητες για το προσφυγικό.

Η κοινωνία δίπλα στους πρόσφυγες και μακριά από ακραίες φωνές

Ο εκπρόσωπος της Υ.Α. Φιλίπ Λεκλέρκ εξέφρασε την ελπίδα η Λιβαδειά να αποτελέσει μοντέλο και για άλλους δήμους και υπογράμμισε τη σημασία η κοινωνία των πολιτών να είναι παρούσα σε τέτοιες προσπάθειες, από την Εκκλησία έως τους πολίτες.

Παρών μάλιστα ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Βοιωτίας, ο πατήρ Αλέξιος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Εκκλησίας και μίλησε για την ξεκάθαρη στάση της υπέρ πράξεων που προάγουν το καλό και αγαθό.

Το παράδειγμα της Λιβαδειάς είναι η καλύτερη απάντηση στο σύνθημα "Οι παπούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;" ανέφερε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας.

Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίος μίλησε για το Δίκτυο Αλληλεγγύης για Πρόσφυγες που ιδρύθηκε στη Λιβαδειά και για την προσφορά τους αλλά και για την ευαισθητοποιημένη κοινωνία της Βοιωτίας, που απομονώνει τις ακραίες φωνές.

Προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα και στα κανονικά τμήματα

Τη στήριξη στο εγχείρημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αρ. Ρούσσαρης, ζητώντας παράλληλα και τη στήριξη και ενίσχυση του νοσοκομείου Λιβαδειάς, καθώς και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για την ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου μίλησε και ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η χθεσινή συνέντευξη έκλεισε με το ευχάριστο νέο από τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μ. Γιαννιό ότι σήμερα τα προσφυγόπουλα παρακολουθούν κάποια μαθήματα και στα κανονικά τμήματα με τα ελληνόπουλα, όπως Μαθηματικά και Τεχνικά, συνεχίζοντας τα μαθήματα γλώσσας στις τάξεις υποδοχής, επισημαίνοντας την αξία τους. Σήμερα φοιτούν 16 παιδιά στο Νηπιαγωγείο και 56 στα Δημοτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL