Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόσφυγες «μιλούν» μέσα από την τέχνη

ΑΜΠΕ

Έβαλαν χρώμα στα συναισθήματά τους και ζωγράφισαν τον πόνο αλλά και την ελπίδα του ταξιδιού της προσφυγιάς.

Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν και εκθέτουν σε πολυχώρο της Θεσσαλονίκης, 45 έργα ζωγραφικής στο πλαίσιο προγράμματος των «Γιατρών του Κόσμου».

«Έγιναν τρία workshops, στα οποία συμμετείχαν 16 πρόσφυγες με διάθεση να μοιραστούν την πραγματικότητα τους και να μεταδώσουν τη δική τους αλήθεια», αναφέρει η Κορίνα Κανιστρά από τους «Γιατρούς του Κόσμου».

«Μάλιστα, η έκθεση πλαισιώνεται και από ποιήματα που έγραψαν οι πρόσφυγες, μεταφρασμένα από τα αραβικά στα αγγλικά και τα ελληνικά», σημειώνει η ίδια. Ποιήματα όπως αυτό της Σανά Σεέμπι, στίχοι της οποίας δίνουν το στίγμα της έκθεσης:

«Η κρίση στη Συρία είναι μεγαλύτερη των/ ζωγραφιών και των πινάκων/ Όμως ήθελα να τραβήξω την προσοχή του κόσμου/ στα παιδιά μας/ Τις γυναίκες και τους γέρους που εκτοπίστηκαν και/ δολοφονήθηκαν./ Δεν φταίνε και είναι δικαίωμα του λαού μας να ζει/ ελεύθερα»

Η έκθεση «Pain & Hope» θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαρτίου στον πολυχώρο WE και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων- Blue Dot της οργάνωσης Solidarity Now.

Έκθεση με έργα προσφυγόπουλων

«Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού» ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται, σήμερα, στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με 70 έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 5 Απριλίου, διοργανώνεται από τη «Save the Children», υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης - Συκεών. Τα έργα δημιουργήθηκαν σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί» καθώς και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, στην έκθεση φιλοξενείται και μία συλλογή από 30 έργα του 24χρονου Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος έχει βοηθήσει με τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες πολλές από τις δράσεις της «Save the Children».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις