Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Δ. Αβραμόπουλος: / Δ. Αβραμόπουλος: Οι χώρες της Ε.Ε. να γίνουν μέρος της λύσης του προσφυγικού ζητήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Αβραμόπουλος: / Δ. Αβραμόπουλος: Οι χώρες της Ε.Ε. να γίνουν μέρος της λύσης του προσφυγικού ζητήματος

Στις προσπάθειες του κλεισίματος της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου από την Ε.Ε. που περνούν μέσα από τη συνεργασία με τη Λιβυή αλλά και στη βραδύτητα υλοποίησης των μετεγκαταστάσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

«H αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης από τη Λιβύη πρέπει να αποτελέσει κοινή ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Διότι όσα συμβαίνουν στην Ιταλία -ή στην Ελλάδα- στη συνέχεια, στην πραγματικότητα, αντανακλούν σε όλη την Ε.Ε. Η Ιταλία δεν έχει αφεθεί μόνη στη διαχείριση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

Σχετικά με την απροθυμία κάποιων χωρών ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Είναι γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν προσπάθειες ή είναι απρόθυμες να πράξουν όσα αποτελούν μια ξεκάθαρη κοινή υποχρέωση: την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια επιβάλλει μια σειρά από ηθικές και θεσμικές υποχρεώσεις».

Για τις μετεγκαταστάσεις προσθέτει ότι «έπειτα από μια απογοητευτική αρχική φάση το όλο σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων άρχισε να εφαρμόζεται. Με βραδύτητα, αλλά κάτι αρχίζει να κινείται. Όλες οι χώρες, όμως, πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Δεν θα ήθελα, όπως είπα, να αναγκαστούμε από το φθινόπωρο να παρέμβουμε με διαδικασίες κυρώσεων για όσους δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους».

Στην ερώτηση της εφημερίδα, αν μπορεί να υποσχεθεί ότι αυτή τη φορά οι κανόνες για την κατανομή των προσφύγων θα τύχουν σεβασμού ο επίτροπος απάντησε:

«Είμαι αισιόδοξος. Η κατάσταση βελτιώνεται, δεν φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε διότι κάποιες κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απρόθυμες στο να δεχθούν αυτά που στην πραγματικότητα αποτελούν σαφέστατες υποχρεώσεις. Τα όσα συμφωνήθηκαν είναι νομικώς δεσμευτικά και υποχρεωτικά για όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα όσα θα έχουν πράξει και για όσες δεσμεύσεις δεν θα έχουν τηρήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL