Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων σύντομα στη Θήβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων σύντομα στη Θήβα

Στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων που ετοιμάζεται έξω από τη Θήβα βρέθηκαν χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Λάουρα Τόμσον. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει σύμφωνα με τον υπουργό Γ. Μουζάλα σε 3-4 εβδομάδες και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700 άτομα.

Πρόκειται για εργοστάσιο που λειτουργούσε σαν κλωστήριο. Το εσωτερικό του έχει ανασκευαστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. (DG ECHO). Η ενοικίαση του χώρου έχει γίνει από κονδύλια έκτακτα από τον στρατό, όπως ανέφερε ο υπουργός. Οι Γιατροί του Κόσμου θα αναλάβουν τη στελέχωση των ιατρείων με παθολόγο, γυναικολόγο και οδοντίατρο, καθώς και της κλινικής βραχείας λειτουργίας. Μέσα στο κτήριο έχουν διαμορφωθεί 65 διαμερίσματα των 8 ατόμων με 2 υπνοδωμάτια με κουκέτες και έναν κοινό χώρο κουζίνας - τραπεζαρίας, καθώς και αίθουσες διδασκαλίας και χώρος συμβουλευτικής. Οι 60 τουαλέτες και ντους βρίσκονται σε κοινό χώρο μέσα στο κτήριο. Επίσης, έξω από το κτήριο του εργοστασίου έχουν στηθεί 65 διαμερίσματα - κοντέινερ, των ιδίων προδιαγραφών με τα διαμερίσματα του κτηρίου, ενώ επιπλέον το καθένα διαμέρισμα - κοντέινερ διαθέτει τη δική του τουαλέτα.

"Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που κάνουμε. Θα σας πάμε και σε άλλα camps να δείτε την εξέλιξή τους, πώς από τις σκηνές που καταγγέλλατε φτάσαμε σε σπιτάκια, με αξιοπρέπεια, με κουζίνες και όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ θέλω να σας πω ότι αυτό θα είναι έτοιμο σε 3-4 εβδομάδες. Δεν ξέρουμε ακόμα τι πληθυσμός θα έλθει, έχουμε πληθυσμό για να φέρουμε. Συνεχίζουμε, προσπαθούμε, θα τα καταφέρουμε" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μουζάλας, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ότι στον νέο χώρο θα μεταφερθούν πρόσφυγες από το Ελληνικό, διευκρινίζοντας ότι "οι μεταφορές γίνονται με βάση έναν συνολικό σχεδιασμό". Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων, απάντησε: "Υπάρχει πάντα ανησυχία για νέο κύμα ανεξάρτητα από οτιδήποτε. Εμείς δουλεύουμε με βάση τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Υποστηρίζουμε τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Η συμφωνία μέχρι στιγμής τηρείται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL