Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Γ. Μουζάλας: / Γ. Μουζάλας: Οι προωθούμενες αλλαγές στο Δουβλίνο δεν θα αντέξουν την πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: / Γ. Μουζάλας: Οι προωθούμενες αλλαγές στο Δουβλίνο δεν θα αντέξουν την πραγματικότητα

Την ώρα που η Κομισιόν διαπιστώνει για μια ακόμα φορά τις καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και προωθεί "σχέδια δράσης" εντατικοποίησης απελάσεων, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ελληνική πλευρά προετοιμάζονται για το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, με δυσμενείς για τη χώρα όρους, που μάλιστα, όπως τονίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην "Α", "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" .

"Εμείς ανταποκρινόμαστε ακόμα και με υψηλό κόστος στις ευθύνες μας. Απαιτούμε και την ανταπόκριση των άλλων κρατών και βέβαια με αφορμή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 και 10 Μαρτίου πρέπει να τονίσουμε ότι είναι λάθος το οποίο μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη το να φορτώνει κανείς όλο το βάρος στις χώρες υποδοχής, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, αύριο κάπου αλλού. Και η χώρα μας σαφώς εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προβλέψεις για τον νέο κανονισμό του Δουβλίνου, όπως αυτές αυτή τη στιγμή προωθούνται. Ρυθμίσεις τέτοιου είδους, πέρα από την επιβάρυνση στις πρώτες χώρες, δεν μπορούν να αντέξουν την πραγματικότητα" δηλώνει στην "Α" ο Γ. Μουζάλας.

Σχετικά με τις διαπιστώσεις της Ε.Ε. περί της μετεγκατάστασης, ο Γ. Μουζάλας αναφέρει: "Είναι σαφές ότι η χώρα μας είναι σε βαθιά αντίθεση με την ευέλικτη αλληλεγγύη, το έχουμε τονίσει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός. Η αλληλεγγύη για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ηθικό θέμα, αλλά νομικό καθήκον με βάση το ιδρυτικό της καταστατικό. Σαφώς καταδικάζουμε όσους πολέμησαν τη μετεγκατάσταση ενώ ψάχνουμε να βρούμε μια γλώσσα συνεννόησης. Θεωρούμε αυτονόητο ότι όσοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και δικαιούνται μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους. Για εμάς η μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση αποτελούν νόμιμους δρόμους και ασφαλείς διαδρόμους για τους πρόσφυγες και πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις βασικές επιλογές και πολιτικές της Ε.Ε. Το χτύπημα των κυκλωμάτων των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης είναι σωστό να γίνει, αλλά παράλληλα πρέπει να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι. Αυτή είναι η άποψη της χώρας μας και αυτό απαιτούμε από την Ευρώπη με βάση τις αρχές της".

Μόλις 9.334 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα

Μόλις 9.334 πρόσφυγες είχαν μετεγκατασταθεί από το 2015 μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου του 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυτοτελούς Κλιμακίου Μετεγκατάστασης ο συνολικός προσφερόμενος αριθμός θέσεων από άλλα κράτη - μέλη προς τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ανήλθε σε 12.999. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η Υπηρεσία Ασύλου είχε συνολικά καταγράψει 24.233 υποψήφιους για μετεγκατάσταση, όμως τα κράτη - μέλη είχαν προσφέρει μόλις 15.164 θέσεις.

Οι ασυνόδευτες νύφες

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι την 20ή Ιανουαρίου 2017 συνολικά 523 ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφηκαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα, με 350 από αυτούς να έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί. Η Φινλανδία έχει αποδεχτεί τους 119.

Όπως τονίζει η Υπηρεσία Ασύλου: "Πολλά κράτη - μέλη δεν αποδέχονται συγκεκριμένες κατηγορίες ασυνόδευτων παιδιών, όπως για παράδειγμα τα κορίτσια κάτω των 18 που είναι νυμφευμένα και ενδεχομένως έχουν ήδη παιδιά. Πολλά κράτη - μέλη αρνούνται να δεχτούν αυτά τα κορίτσια και τις οικογένειές τους θεωρώντας ότι ο γάμος είναι παράνομος βάσει του δικαίου όλων των κρατών - μελών, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός δεν αποτελεί βάση άρνησης για τη μετεγκατάσταση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL