Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Ένα σχέδιο απόγνωσης" που δεν πρέπει να επαναληφθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ένα σχέδιο απόγνωσης" που δεν πρέπει να επαναληφθεί

Τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, με κίνδυνο πια ακόμα και για τη ζωή τους, όπως αποδεικνύουν οι θάνατοι που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου, καταγράφει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Ένα σχέδιο απόγνωσης".

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες έχει οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες και δεν πρέπει να επαναληφθεί με άλλες χώρες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι καταστροφική για τους χιλιάδες που έχουν εγκλωβιστεί σε μία επικίνδυνη, απελπιστική και, καθώς φαίνεται, ατέρμονη κατάσταση αναμονής στα ελληνικά νησιά» τόνισε η Gauri van Gulik, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι «είναι ακραία υποκριτικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν και προωθούν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ως μια επιτυχία, ενώ κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο αφόρητα υψηλό ‘τίμημα’ που πληρώνουν όσοι υφίστανται τις συνέπειές της».

Οι συνθήκες στα νησιά είναι όχι μόνο εξευτελιστικές, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, σημειώνει η οργάνωση υπενθυμίζοντας τον θάνατο της γιαγιάς και του εξάχρονου εγγονιού της και τον σοβαρό τραυματισμό δύο ακόμα μελών της οικογένειας στη Μόρια τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δυσκολίες ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών υποδοχής στα νησιά αναμειγνύονται με τους φόβους των κατοίκων για την προσωπική ασφάλειά τους, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι πρόσφυγες έχουν επίσης υπάρξει θύματα επιθέσεων μίσους στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα από την έλλειψη ασφάλειας στα ελληνικά νησιά, καθώς συχνά αναγκάζονται να ζουν σε καταυλισμούς και να χρησιμοποιούν τις ίδιες εγκαταστάσεις υγιεινής με τους άνδρες. Αρκετές γυναίκες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι έχουν βιώσει ή ότι έχουν γίνει μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής ή σωματικής, ή ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει περιπτώσεις αιτούντων άσυλο που, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, επεστράφησαν αστραπιαία χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να ασκήσουν έφεση κατά της επιστροφής τους.

«Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει από το κρύο στο κατώφλι της Ευρώπης. Οι ηγέτες που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θα μπορούσε να είναι ένα πιλοτικό σχέδιο για νέες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, το Σουδάν, ο Νίγηρας, θα πρέπει να δουν τις φρικτές συνέπειές της ως μια προειδοποίηση: κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί» δήλωσε η Gauri van Gulik.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL