Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Οι πρόσφυγες του Ελληνικού μιλούν: / Οι πρόσφυγες του Ελληνικού μιλούν: Ούτε σχολείο, ούτε ζεστό νερό, μόνο παυσίπονα και κακό φαγητό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες του Ελληνικού μιλούν: / Οι πρόσφυγες του Ελληνικού μιλούν: Ούτε σχολείο, ούτε ζεστό νερό, μόνο παυσίπονα και κακό φαγητό

"Στη χώρα μου οι Ταλιμπάν σε σκοτώνουν με μία σφαίρα επί τόπου, εδώ πεθαίνουμε κάθε ημέρα. Μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είμαστε τέρατα και πρέπει να απελαθούμε στη χώρα μας, όπου θα πεθάνουμε από μια σφαίρα. Έναν χρόνο ο γιος μου με ρωτάει πού είναι το σπίτι μας, πώς μπορώ να τον πείσω ότι έφυγα για το καλό του;".

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην εικοσάχρονη Ζεϊνάν, προσφυγοπούλα από το Αφγανιστάν, μάνα ενός τετράχρονου αγοριού και έγκυος στο δεύτερο παιδί της που εδώ και έναν χρόνο ζει στους καταυλισμούς του Ελληνικού και χθες μίλησε στη συνέντευξη Τύπου του Συντονισμού για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με αφορμή τα γεγονότα της Δευτέρας στο Ελληνικό.

“Όταν ζητάμε να διορθωθεί κάτι στον καταυλισμό, όπως να έχουμε ζεστό νερό, η απάντηση ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα αφού είναι προσωρινό και θα φύγετε” διηγείται η Ζεϊνάν. “Όταν αναζητάμε τον υπεύθυνο για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ αστυνομίας, κυβέρνησης και DRC” (σ.σ.: πρόκειται για τη ΜΚΟ Danish Refugee Coucil που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό), σημειώνει.

Ρύζι με ζωύφια και χαλασμένα φρούτα

Τα βασικότερα προβλήματα που προέτασσαν οι πρόσφυγες ήταν το φαγητό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για κακής ποιότητας φαγητό, ακόμα και με ζωύφια σε ρύζι, ή για χαλασμένα φρούτα, ενώ στο ζήτημα της περίθαλψης καταγγέλλουν πως με όποιο πρόβλημα και αν πάνε στους γιατρούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, οι γιατροί το μόνο που κάνουν είναι να τους δίνουν παυσίπονα. Όταν δε πάνε στα νοσοκομεία, καταγγέλλουν ότι τους διώχνουν επειδή δεν υπάρχει μεταφραστής.

Επιπλέον τονίστηκε ότι, όταν απευθύνονται για βοήθεια στη MKO DRC, τους απαντούν κάθε φορά “ό,τι πρόβλημα έχετε να το λύσετε με τις κάρτες που σας δίνουμε”. Πρόκειται για προπληρωμένες κάρτες που, σύμφωνα με όσα είπαν οι πρόσφυγες, αντιστοιχούν σε 80 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο μόνο και το ποσό αυξάνεται ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας στα οποία αντιστοιχεί.

Ενδεικτικά ένας από τους πρόσφυγες ανέφερε ότι η οικογένειά του με οκτώ μέλη λαμβάνει 320 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δίνονται για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους, από χαρτί υγείας, πάνες, σερβιέτες έως και φάρμακα, όπως μας λένε.

Ποιο σχολικό;

Επιπλέον η Μαρία Μπικάκη από τον Συντονισμό επισήμανε ότι οι πρόσφυγες δεν υποκινήθηκαν από τους αλληλέγγυους, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, και διευκρίνισε ότι η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει το Σάββατο από τον χώρο των αφίξεων, όπου υπήρξε καθολική αποχή από το συσσίτιο, και την Κυριακή η κινητοποίηση έφτασε και στους χώρους του χόκεϊ και του μπέιζμπολ.

Τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι αλληλέγγυοι του Συντονιστικού διεύψευσαν και τα περί σχολικού που ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τα παιδιά στο Ελληνικό δεν έχουν ενταχθεί στα απογευματινά τμήματα των σχολείων, διευκρίνιζαν, καθώς, λόγω της "άτυπης" δομής του Ελληνικού, δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Λίγα μόνο παιδιά έχουν γραφτεί με πρωτοβουλία των γονιών τους -και όχι οργανωμένα- στο Διαπολιτισμικό Σχολείο, το οποίο έχει σχολικό. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ζεϊνάν που συμμετείχε στην οκταμελή επιτροπή που τελικά μίλησε με τον Γ. Μουζάλα, το ζήτημα της φοίτησης των παιδιών στο σχολείο ήταν ένα από τα θέματα που του έθεσαν και ότι ο Γ. Μουζάλας "τους παρέπεμψε σε μια Χριστίνα που είναι υπεύθυνη όλων των καταυλισμών".

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι, αν σε μια εβδομάδα δεν δούνε λύσεις στα προβλήματά τους θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

13 επιστροφές στην Τουρκία

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιστροφές στην Τουρκία. Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε την επιστροφή βάσει του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας 13 παράτυπων μεταναστών (10 από το Πακιστάν και τρεις από το Μπαγκλαντές, όλοι άνδρες). Κατά την αστυνομία οι 12 δεν είχαν εκφράσει βούληση για υποβολή αιτήματος διεθνούς προστασίας, ενώ ένας είχε παραιτηθεί από το σχετικό αίτημά του".

Έκλεψαν βάρκα για να γυρίσουν στην Τουρκία!

Την ίδια ώρα από τη Χίο έφτασε η είδηση της σύλληψης ενός 32χρονου Σύρου πρόσφυγα και ενός 28χρονου Αιγύπτιου, οι οποίοι εντοπίστηκαν με βάρκα ανοικτά της Αγίας Ερμιόνης από το λιμενικό.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι δύο πρόσφυγες είχαν βάλει πλώρη για Τουρκία. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL