Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Υπογραφές για την παράταση φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογραφές για την παράταση φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Θεσσαλονίκη: Τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης, τέσσερις ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνυπέγραψαν χθες την παράταση του προγράμματος REACT που αφορά τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα, δηλαδή την πλέον αξιοπρεπή μορφή φιλοξενίας. Μόνο που και αυτό το πρόγραμμα βαδίζει με αργούς ρυθμούς και αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό προσφύγων.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 660 θέσεων φιλοξενίας με ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, διαχείριση υγεινής των ωφελουμένων, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και συνοδεία σε υπηρεσίες (δημόσιες υπηρεσίες, ασύλου, νοσοκομεία, σχολεία ΚΕΠ, ιατρικής φροντίδας, ΓτΚ, Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία κ.ά.). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρι σήμερα οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για εκμίσθωση διαμερισμάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι 153, στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών 28 και στον Δήμο Καλαμαριάς 15. Από τους πρόσφυγες που διέμεναν σε διαμερίσματα 24 αποχώρησαν μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης σε χώρες που αιτήθηκαν και η θέση τους καλύφθηκε από άλλους. Σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα είναι 322 και οι ωφελούμενοι 211.

Αναφορικά με τη φιλοξενία προσφύγων σε φιλοξενούσες οικογένειες, το πρόγραμμα δέχθηκε συνολικά 24 αιτήσεις εκ των οποίων μόλις οι πέντε κρίθηκαν κατάλληλες. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων φιλοξενίας σε φιλοξενούσες οικογένειες μέχρι σήμερα είναι 17, εκ των οποίων οι 13 καλύφθηκαν ήδη, ενώ οι 10 από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν αποχώρησαν για μετεγκατάσταση και οι 3 μεταφέρθηκαν σε διαμέρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο φιλοξενίο του Δήμου Θεσσαλονίκης διαβιούν σήμερα επτά οικογένειες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ 26 πρόσφυγες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη δομή είτε λόγω επανένωσης οικογένειας είτε λόγω χορήγησης ασύλου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Philippe Leclerc τόνισε ότι μετά το οριστικό κλείσιμο της Ειδομένης εξασφαλίστηκαν συνολικά συνολικά 18.500 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ 7.500 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε χώρες της Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να απορροφηθούν έως και 6.000 πρόσφυγες που σήμερα ζουν σε καμπ και σε κακές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς πρότειναν να αξιοποιηθούν κτήρια μη λειτουργούντων νοσοκομείων και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων.

Στο μεταξύ χθες φαίνεται να ξεπεράστηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητούσε να σταματήσει η φοίτηση προσφυγόπουλων επειδή, όπως πληροφορήθηκαν, ένα από αυτά προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Α.

Τελικά τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα συνεχίζονται κανονικά, ενώ χθες οι γονείς ενημερώθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αλέξη Μπένο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία των μαθητών. Ο διευθυντής του σχολείου τόνισε, επίσης, ότι το προσφυγόπουλο νόσησε από ηπατίτιδα την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL