Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ / "Τα πρόσωπα των παιδιών αποτελούν έκκληση στη συνείδησή μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ / "Τα πρόσωπα των παιδιών αποτελούν έκκληση στη συνείδησή μας"

Ένας παππούς περπατά με το "πι", λίγο πιο πίσω του κόσμος δίνει τα ρούχα του για φτιάξιμο σε κοντέινερ - ραφτάδικο και στο βάθος βρίσκονται παιδιά όλου του κόσμου που μοιράζονται μια μπασκέτα. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν παρέμεινε στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα για περισσότερο από 20 με 25 λεπτά, μπόρεσε όμως να πάρει μια γεύση από την καθημερινότητά του. Όπως είπε, είδε έναν καταυλισμό "πολύ καλά οργανωμένο", στον οποίο "παρέχονται υπηρεσίες πραγματικά σημαντικές". Είπε ακόμη ότι είδε παιδιά "με πολύ καλή διάθεση, που αθλούνταν".

Από την άλλη, τόνισε ότι "η ύπαρξη αυτού του καταυλισμού μαρτυρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, καθώς επίσης και το καθήκον όλων εμάς, ολόκληρης της Ευρώπης να φροντίσει τους ανθρώπους αυτούς. Είναι ένα καθήκον όχι μονάχα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης" σημείωσε. Αυτή η άλλη όψη της ζωής στον καταυλισμό ήταν και αυτή εκεί παρούσα. Με πιο σημαντικά και πιο ασήμαντα, αλλά ενδεικτικά δείγματα του μέτριου επιπέδου διαβίωσης στον καταυλισμό. Σε πολλά σημεία υπήρχαν λακκούβες με νερά, αλλού υπήρχε ένας εγκαταλελειμμένος σιδερένιος σωλήνας μες στη μέση. Το ταμπλό της μπασκέτας που έπαιζαν τα παιδάκια ήταν σπασμένο, ένα πετάλι έλειπε από το ποδήλατο μικρού κοριτσιού και όσοι απαντούσαν στην ερώτηση πώς είναι η ζωή στον Ελαιώνα κουνούσαν το χέρι πάνω - κάτω: "Έτσι κι έτσι". Θες το φαΐ που δεν αρέσει σε πολλούς, θες το καταθλιπτικό περιβάλλον με τα ενεργά ή γκρεμισμένα εργοστάσια, θες ο καιρός που περνά και η ζωή τους μένει εκεί σταματημένη, οι πρόσφυγες νιώθουν πως ο χρόνος κυλά πολύ πιο αργά για εκείνους απ' ό,τι για τον υπόλοιπο κόσμο.

“Πυξίδα για το μέλλον πρέπει να είναι τα πρόσωπα των παιδιών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό” υπογράμμισε ο Σ. Ματαρέλα. "Πρέπει να μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνδράμει η Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημά τους. Αποτελούν έκκληση στη συνείδησή μας τα πρόσωπά τους" πρόσθεσε. Υπερασπίστηκε και από τον Ελαιώνα τη μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι "καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια" και την ίδια στιγμή έθεσε προ των ευθυνών της την Ε.Ε., συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της "μεγαλύτερη υποστήριξη".

Στην περιήγηση του Ιταλού προέδρου στον χώρο βρισκόταν μαζί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που επισήμανε ότι οι χώροι φιλοξενίας στην Ελλάδα “θα γίνουν όπως του Ελαιώνα, ίσως και καλύτεροι”. Στάθηκε και ο ίδιος στις ευθύνες της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για το 25% των ανθρώπων που βρίσκονται στον Ελαιώνα έχει εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους, αλλά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με ευθύνη των κρατών - μελών της Ε.Ε. “Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, αλλά είναι ανήθικο να αφεθεί το βάρος του προσφυγικού μόνο σε αυτές» υπογράμμισε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL