Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Δ. Τζανακόπουλος: "Διασφαλίστηκε ασφαλής διαμονή για τους περισσότερους" / Άρχισε η μεταφορά προσφύγων στο αρματαγωγό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: "Διασφαλίστηκε ασφαλής διαμονή για τους περισσότερους" / Άρχισε η μεταφορά προσφύγων στο αρματαγωγό

Xθες το απόγευμα ξεκίνησε τελικά η μεταφορά προσφύγων από τις σκηνές της Μόριας προς το αρματαγωγό πλοίο “Λέσβος” που έφτασε από την Τετάρτη στο νησί για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που παρέμεναν σε σκηνές υπό δριμύ ψύχος. Όπως μαθαίνουμε, οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τη μεταφορά και φιλοξενία σε πλοίο, καθώς φοβούνται μήπως επιστραφούν στην Τουρκία ή αλλού.

Την ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους ανθρώπους στους καταυλισμούς, μιλώντας για "μεταφορά 120 προσφύγων στη νέα ζώνη του hotspot" "με αργούς ρυθμούς" και ειδικές αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί, εκτός από τη Λέσβο, σε Σάμο, Μαλακάσα και στους καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε: "Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί. Το αρματαγωγό 'Λέσβος' έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, ενώ σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενουμένων έχει εξασφαλιστεί ασφαλής διαμονή".

Παράλληλα χθες συναντήθηκαν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ευστάθιο Τσοτσορό και Γρηγόρη Στεργιούλη. Ο υφυπουργός υπέβαλε αίτημα προς τα ΕΛΠΕ για τη χορήγηση πετρελαίου προκειμένου να θερμανθούν περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 13 δομές φιλοξενίας στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν εντάσσοντας την άμεση χορήγηση 140.000 λίτρων πετρελαίου στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, στο πλαίσιο του οποίου τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 1.500.000 λίτρα πετρελαίου σε τουλάχιστον 180 σχολεία της χώρας και πάνω από 60 φορείς και οργανώσεις με κοινωνικό έργο.

Επιστροφή 27 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

Χθες είχαμε μια ακόμα επιχείρηση επιστροφών προσφύγων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, επεστράφησαν στην Τουρκία 27 Σύροι πρόσφυγες: 17 άνδρες, 4 γυναίκες και 6 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, "από τους 27 Σύρους, οι 14 είχαν παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας που είχαν υποβάλει, ενώ οι λοιποί 13 είχαν ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου".

Γερμανία: Από Μάρτιο επιστρέφει το Δουβλίνο

Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση ότι από τον Μάρτιο σκοπεύει να επαναπροωθεί στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος θέτοντας σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου. «Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο AFP.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή υπηρεσία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα υποδοχής της Ε.Ε. στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL