Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Αγώνας δρόμου για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από το κρύο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από το κρύο

Έφτασε το πλοίο στη Λέσβο χθες το μεσημέρι, ωστόσο σήμερα αναμένεται να αρχίσει η επιβίβαση των προσφύγων για να σωθούν από το κρύο και τον χιονιά, όπως μαθαίνουμε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς γίνονται εργασίες εντός του πλοίου για τη φιλοξενία τους. Την ίδια ώρα, στη Μαλακάσα πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για άλλη μια φορά ζητώντας να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα μέχρι την ανακατασκευή του καταυλισμού.

Παράλληλα, σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης που σημαίνουν και διακοπή θέρμανσης σε χώρους της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις περιπτώσεις που έχουν παγώσει και οι σωλήνες του νερού γίνεται, σύμφωνα με το υπουργείο, διανομή εμφιαλωμένου νερού. Διακοπές της ηλεκτροδότησης έχουν ξεκινήσει και στη Χίο όπως μαθαίνουμε, ενώ συνεχίζονται στη Σάμο εργασίες ώστε να χρησιμοποιηθούν και άλλα κοντέινερ για στέγαση των ανθρώπων που παραμένουν στις σκηνές. Χθες παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν το ΠΑΜΕ και η ΛΑΕ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και άστεγοι.

"Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών"

"Δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογούμαστε" απάντησε ο ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς στον Real FM 97,8 για την κατάσταση στη Λέσβο, όπου οι σκηνές των προσφύγων και των μεταναστών καλύφθηκαν με χιόνι. «Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών. H Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοια σφοδρά καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε: «Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Μουζάλας δεν θέλαμε να συμβεί αυτό το πράγμα».

Ο Δ. Βίτσας είπε επίσης ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, με εξαίρεση τις σκηνές σε Βαγιoχώρι και Ελληνικό, ενώ για τη Μαλακάσα ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι.

"Η κατάσταση αργά, για να είμαι ξεκάθαρος, τακτοποιείται" σημείωσε σχετικά με τη λύση του πλοίου, ενώ αναφερόμενος στην άρνηση των ξενοδόχων της Λέσβου τη χαρακτήρισε ως μια "έκπληξη από τις πιο δυσάρεστες".

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων από την κυβέρνηση.

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς Ε.Ε. και Αλ. Τσίπρα

Σε χθεσινή της δημόσια έκκληση, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες να στείλουν ηλεκτρονικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας "να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Όπως σημειώνει η οργάνωση, οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πεθάνουν παγωμένοι στα ελληνικά νησιά. "Άνδρες, γυναίκες και παιδιά επιβιώνουν σε σκηνές καλυμμένες από τα χιόνια σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Κυριολεκτικά έχουν αφεθεί στο κρύο στο κατώφλι της Ευρώπης. Ποια πολιτισμένη κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στους ανθρώπους;" σημειώνει η Δ.Α, υπενθυμίζοντας ότι "μετά την έγκριση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δημιουργήσει αποθέματα των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά με την προσδοκία της αποστολής τους πίσω στην Τουρκία, υπό την εσφαλμένη υπόθεση ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά εκεί. Αλλά οι αποδόσεις δεν έχουν συμβεί με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερπληθυσμός, ενώ το αυξανόμενο άγχος συνέτριψε τις ελπίδες. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση".

ΕΕΔΑ: Όχι άλλη νύχτα χωρίς στέγη και θέρμανση

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της ζητά "έστω την ύστατη αυτή ώρα, ας συνειδητοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που, με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (υπουργείων, δήμων, ελληνικού στρατού, Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και όποιων άλλων...), εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι, με ορατούς τους κινδύνους για τη ζωή και/ή τη σωματική ή/και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία". Η ΕΕΔΑ υπενθυμίζει τη συνταγματική υποχρέωση για προστασία της ζωής όλων των ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων και ζητά την άμεση μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία και θερμαινόμενους χώρους του Δημοσίου για όσο χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL