Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το δράμα των ευάλωτων προσφύγων συνεχίζεται στις λάσπες των καταυλισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δράμα των ευάλωτων προσφύγων συνεχίζεται στις λάσπες των καταυλισμών

Έγκυοι γυναίκες που γεννούν και πρέπει να επιστρέψουν με το νεογέννητο μωρό τους σε σκηνή σε καταυλισμό, θύματα βασανιστηρίων που δεν αναγνωρίζονται κατά τη διαδικασία πρώτης υποδοχής ή, ορθότερα πια, κατά την προκαταγραφή, μια και το πρώτο μέλημα είναι εάν θα ζητηθεί άσυλο και όχι κατά πόσον ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές που δεν έχουν πού να τους παραπέμψουν και άνθρωποι που αρχίζουν τώρα να εκδηλώνουν κατάθλιψη και διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και την παρατεταμένη αβεβαιότητα. Αυτή την εικόνα μεταφέρει η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που παρουσιάστηκε χθες με τίτλο "Στην Ελλάδα τού 2016: Οι ευάλωτοι άνθρωποι μένουν πίσω".

«Είναι φοβερό το γεγονός ότι, επτά μήνες μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Τα hotspots στα νησιά λειτουργούν στο 200% της χωρητικότητάς τους και οι υπηρεσίες στους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα είναι ανεπαρκείς» σημειώνει ο Λοΐκ Ζεζέρ, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Ελλάδα. «Οι χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. δράσεις καθυστερούν πολύ και το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι να εγκαταλείπονται χωρίς τη φροντίδα που απεγνωσμένα χρειάζονται» τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι ουσιαστικά τα χρήματα δίνονται για επιστροφές και όχι για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. "Ακούμε για εθνικό σχεδιασμό μήνες τώρα, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές στη Β. Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει στους 5 βαθμούς Κελσίου", επισημαίνει ο Ζεζέρ.

Οι ΓΧΣ στην έκθεσή τους κάνουν επίσης λόγο για "απροθυμία ή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να διασφαλίσει τη σωστή συνεργασία με τους άλλους φορείς, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα και την ταχύτητα της ανταπόκρισης", αλλά για "εσκεμμένη αμέλεια της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της στην παροχή αποτελεσματικού συστήματος μετεγκατάστασης" και καλούν την Ε.Ε. και τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ανθρώπων, με γνώμονα το ευάλωτο του κάθε ανθρώπου και όχι μόνο την εθνικότητά του, και να διευκολύνουν τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς ώστε να γίνουν γρήγορα δεκτοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος των ΓΧΣ, επεσήμανε ότι το 93% των νοσημάτων στους καταυλισμούς συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης, όπως ακριβώς είχαν διαπιστώσει ότι συνέβαινε και στα κέντρα κράτησης παλαιότερα ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στα hotspots για τον εντοπισμό των ευάλωτων ομάδων. Καταγραφή τέτοιων περιπτώσεων σε πέντε μόλις κέντρα της Θεσσαλονίκης από τους ΓΧΣ έδειξε ότι το ποσοστό ευάλωτων φτάνει το 18,5%. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας τόσο λόγω απουσίας μεταφραστών όσο και λόγω απόστασης των καταυλισμών από τις πόλεις.

Η Αριζού από την Κοντούζ και οι πληγές στις ψυχές των προσφύγων

"Όταν οι άνθρωποι δεν ελπίζουν πια, αρρωσταίνουν", προειδοποιεί η ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαλακάσα. Και αυτό πια είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο σε όσους πρόσφυγες κουράρει. Οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη όχι επειδή προϋπάρχει κάποια διαταραχή αλλά γιατί έχουν μια "φυσιολογική αντίδραση σε μια ακραία μη φυσιολογική κατάσταση", εξηγεί. "Οι άνθρωποι αυτοί πια έχουν γκετοποιηθεί, βρίσκονται εδώ και 7 μήνες σε παύση, οι άνδρες δεν δουλεύουν, οι γυναίκες δεν μαγειρεύουν, τα παιδιά δεν πάνε σχολείο αλλά έχουν μόνο δημιουργική απασχόληση. 'Μας έχουν ξεχάσει, είμαστε αόρατοι'", της λένε.

Όπως μας διηγείται, μια από τις γυναίκες που παρακολουθούσε την πλησίασε διακινητής μέσα στον καταυλισμό για να της ζητήσει χρήματα ώστε να μεταφέρει τον μεγαλύτερο γιό της στη Γερμανία και μετά να προσπαθήσουν να επανενωθούν. Η γυναίκα -η Αριζού- αρνήθηκε, ωστόσο η ιστορία της κρύβει τον παραλογισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών, στον οποίο η ίδια καλείται να ζήσει. Η Αριζού έφτασε από την Κοντούζ -όπου σκοτώθηκε από επίθεση ο συζυγός της πριν από τρία χρόνια- με τα τέσσερα παιδιά της και την αδελφή της που έχει νοητική υστέρηση. Έφυγε καθώς στην περιοχή όπου έμενε μαίνονται μάχες με τους Ταλιμπάν, ενώ φοβόταν ότι υπάρχει κίνδυνος να της απαγάγουν τα μεγαλύτερα παιδιά της, το αγόρι για τον στρατό και το κορίτσι για υποχρεωτικό γάμο. Τώρα της λένε ότι προέρχεται από ασφαλή χώρα, οπότε ή πρέπει να γυρίσει πίσω ή να ζητήσει άσυλο, κάτι που είναι επίσης τραυματικό όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος, "είναι σαν να της λένε πως ό,τι έζησες δεν ήταν έτσι".

Σημειώνεται ότι, στις αρχές αυτού του μήνα, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον της Κουντούζ, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες, η οποία συνδέθηκε ατύπως και με την υπογραφή συμφωνίας Ε.Ε. - Αφγανιστάν που διευκολύνει τις επιστροφές Αφγανών από την Ε.Ε. στο Αφγανιστάν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL