Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ / Ωραιόκαστρο: Επίθεση κατά νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα γονέων με ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ / Ωραιόκαστρο: Επίθεση κατά νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα γονέων με ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική

Ενοχλήθηκαν σφόδρα χθες οι γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Ωραιοκάστρου από την παρουσία νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το σχολείο. Ενοχλήθηκαν τόσο ώστε κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των νεολαίων και μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ διότι θεώρησαν ότι το πανό που κρατούσαν, με έναν κύκλο χαμογελαστών παιδιών από διαφορετικές εθνότητες να κρατιούνται χέρι - χέρι και το σύνθημα “Στον ρατσισμό απαντάμε με αλληλεγγύη”, τους εξέθετε στα μάτια των παιδιών τους...

Ήταν η ώρα που οι γονείς βρίσκονταν έξω από το σχολείο για να παραλάβουν τα “αμόλυντα” από τα προσφυγόπουλα παιδιά τους και φαίνεται πως δεν ήθελαν να δεχτούν “ενοχλητικές” ερωτήσεις από τους μαθητές του σχολείου. Έτσι, όταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου αντίκρισαν τους νεολαίους με το αντιραστιστικό πανό και τα φυλλάδια που υπερασπίζονταν το δικαίωμα στη μόρφωση των προσφυγόπουλων, άρχισαν να τους φωνάζουν και να τους βρίζουν.

Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν την ψυχραιμία τους και προσπαθούσαν να συζητήσουν μαζί τους, αλλά μόνο κραυγές και απειλές εισέπρατταν. “Φύγετε από δω”, “θα φωνάξουμε την αστυνομία” (!) και άλλα τέτοια. Ένας ηλικιωμένος μάλιστα κινήθηκε απειλητικά εναντίον ενός νεολαίου και ήταν έτοιμος να τον χτυπήσει, αλλά τον συγκράτησαν κάποιοι πιο ψύχραιμοι, ενώ ένας άλλος γονέας δεν έκρυψε ότι τελικά ο φόβος του ήταν το πώς θα εισέπρατταν τα παιδιά το μήνυμα του πανό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα του Ωραιοκάστρου κάποιοι από τους γονείς τούς προπηλάκισαν, ενώ άλλοι τους αποκάλεσαν “αναρχοάπλυτους” και “ανθέλληνες”.

“Μας κατηγορούσαν ότι τρομάζουμε τα παιδιά φώναζαν ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι δικά μας παιδιά αλλά παιδιά του Αλλάχ, ότι θα μας μολύνουν με ασθένειες και ότι όσοι υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι φασίστες που χρησιμοποιούν βία (;)” αναφέρουν οι νεολαίοι για τα όσα έζησαν χθες και προσθέτουν ότι “γίνεται τώρα φανερό πως οι προτροπές του δημάρχου να ανοίξουν κεφάλια άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα και πως το μίσος και η μισαλλοδοξία αναπτύσσονται διαρκώς”.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει κατά της ξενοφοβίας και να προτάσσει την ανθρωπιά απέναντι στο μίσος. “Ως νέοι άνθρωποι δηλώνουμε ευθαρσώς ότι με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί. Οι μόνοι που δεν χωράνε στις ζωές μας είναι οι ρατσιστές και οι μισαλλόδοξοι” καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το πρωί οι δηλώνοντες “μη ρατσιστές” γονείς του δημοτικού σχολείου του Προφήτη στον Δήμο Βόλβης για δεύτερη ημέρα κράτησαν τα παιδιά τους στα σπίτια τους διότι στο σχολείο από τις δύο το μεσημέρι και για δύο ώρες κάνουν μάθημα προσφυγόπουλα. Χθες προσήλθαν 25 από τους συνολικά 130 μαθητές στις τάξεις και αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν παιδιά μεταναστών.

Ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Τσιομπάνης δεν έκρυψε ότι υπάρχει ιστορικό αποχών και πως οι γονείς είχαν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όταν το 2011 το το σχολείο συγχωνεύθηκε με άλλα δημοτικά γειτονικών χωριών. Τότε κράτησαν τα παιδιά τους εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας έως τον Δεκέμβριο!

Ο διευθυντής δέχτηκε υβριστικές επιθέσεις από γονείς και οι δάσκαλοι του σχολείου έσπευσαν να τον υπερασπιστούν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους “σε σχέση με τις ύβρεις που ακούστηκαν εις βάρος του διευθυντή του σχολείου μας” και δήλωσαν “αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή ξενοφοβικής συμπεριφοράς. Το σχολείο είναι χώρος που διαπαιδαγωγεί και έχει υποχρέωση ν’ αγκαλιάζει όλα τα παιδιά”.

Στο μεταξύ στην περιοχή του Προφήτη έκανε την εμφάνισή της και η νεοσύστατη Πατριωτική Κίνηση Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, που τα μέλη της δηλώνουν ότι “δεν θα επιτρέψουμε την ισλαμοποίηση” της Ελλάδας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL