Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Το πιο θερμό καλωσόρισμα στους νέους συμμαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πιο θερμό καλωσόρισμα στους νέους συμμαθητές

Χθες περίπου λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι έφθασε στο 67ο Δημοτικό Σχολείο της Ξηροκρήνης το λεωφορείο που μετέφερε τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας στο Δερβένι. Τα παιδάκια κατέβαιναν ενθουσιασμένα κρατώντας τις καινούργιες σχολικές τους τσάντες και, όταν πέρασαν την είσοδο, άκουσαν τους μαθητές του σχολείου, μαζί με τους δασκάλους τους να φωνάζουν “καλωσορίσατε” και να χειροκροτάνε. Λίγη ώρα νωρίτερα στο ίδιο σχολείο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10-15 “ανησυχούντες” γονείς και λέγανε ότι δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν στο σχολείο γιατί φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους... Τα παιδιά τους, όμως, δεν έδειξαν κανέναν φόβο προς τα συνομήλικά τους προσφυγόπουλα. Εξάλλου στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως και σχεδόν σε όλα τα σχολεία της χώρας, εδώ και χρόνια, συμβιώνουν παιδιά διαφόρων εθνοτήτων.

Το “πρώτο κουδούνι” για τα 200 πρώτα προσφυγόπουλα, από τα συνολικά περίπου 2.000 που διαβιούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης και σταδιακά θα ενταχθούν και αυτά στο εκπαιδευτικό σύστημα, ευτυχώς σήμανε χωρίς επιπλέον τραυματικές εμπειρίες για τα παιδιά του πολέμου. Όχι ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις από “θερμοκέφαλους”. Στα τρία από τα συνολικά τέσσερα σχολεία που χθες υποδέχθηκαν τις πρώτες τάξεις των προσφυγόπουλων υπήρχαν μικρές ομάδες γονέων που αντέδρασαν. Αλλά τουλάχιστον την ώρα που τα παιδάκια περνούσαν τις πύλες των σχολείων δεν υπήρξαν εντάσεις και φασαρίες. Αυτές προηγήθηκαν...

Στο 67ο Δημοτικό της Ξηροκρήνης τα προσφυγόπουλα τα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τα οδήγησε στις τάξεις τους, ενώ τα παιδάκια φαίνονταν ενθουσιασμένα με την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι μαθητές του σχολείου. «Στενοχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά» δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γουλής, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η διεύθυνση του σχολείου ειδοποιήθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή ότι θα υποδεχθεί τάξεις με προσφυγόπουλα.

Σε ομαλές συνθήκες ξεκίνησαν τα μαθήματά τους και τα 20 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο 2ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Σταυρούπολης. Όταν το λεωφορείο που τα μετέφερε έφθασε στο σχολείο, όλα ήταν ήρεμα, αλλά και εκεί δύο γονείς απαιτούσαν να δουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών για να διαπιστώσουν αν όλα τα προσφυγόπουλα έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια...

Οι πιο έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν από γονείς στο δημοτικό σχολείο του Προφήτη, όπου περίπου 20-30 γονείς έκλεισαν την είσοδο του σχολικού κτηρίου και δεν άφηναν ούτε τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη να μπει, ενώ του επιτέθηκαν και φραστικά. Τελικά κάποια στιγμή ο περιφερειακός διευθυντής μπήκε στο σχολείο και συζήτησε με τους γονείς που αντιδρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι εξηγήθηκε αναλυτικά στην ομάδα των γονέων ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα και δεν κινδυνεύει σε καμιά περίπτωση η υγεία των παιδιών τους, επέμεναν να είναι αρνητικοί στο να χρησιμοποιηθούν οι χώροι του σχολείου για τάξεις προσφυγόπουλων και απειλούσαν ότι θα σταματήσουν να στέλνουν στο σχολείο τα δικά τους παιδιά! Όταν έφθασε το λεωφορείο με τα προσφυγόπουλα, η ομάδα των γονέων είχε ηρεμήσει, ενώ υπό τον φόβο αντιδράσεων τα παιδιά δεν μπήκαν στο σχολείο από την κεντρική είσοδο, αλλά από μία πλαϊνή.

“Για μας η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ημέρα είναι ημέρα χαράς και γιορτής για τα προσφυγόπουλα. Τα υποδεχθήκαμε στους χώρους των σχολείων και σταδιακά, ανάλογα και με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα ενταχθούν όλα τα παιδιά των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία” δήλωσε ο Π. Ανανιάδης στην “Αυγή”, ενώ, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα γονέων, τις χαρακτήρισε “μεμονωμένες” και εξέφρασε την ελπίδα ότι από σήμερα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εντελώς και τα παιδιά θα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τους συντονιστές των κέντρων φιλοξενίας χθες όσα προσφυγόπουλα ξεκίνησαν μαθήματα στα σχολεία έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσο εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών που θα εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL