Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αλεξάνδρεια Ημαθίας / Άλλος ένας σύλλογος γονέων στο μέτωπο της ξενοφοβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλεξάνδρεια Ημαθίας / Άλλος ένας σύλλογος γονέων στο μέτωπο της ξενοφοβίας

Μετά το Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα, στον μαύρο ξενοφοβικό κατάλογο έρχονται να προστεθούν και οι γονείς του 1ου και 5ου δημοτικού σχολείου της Αλεξάνδρειας, που αποφάσισαν κατά πλειοψηφία και έπειτα από μια επεισοδιακή συνέλευση, αν και δεν έχουν καμία δικαιοδοσία, να πουν “όχι” στη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και μάλιστα “χωρίς προϋποθέσεις”.

Μάλιστα έπειτα από αυτήν την απόφαση η πρόεδρος του συλλόγου, Βάνα Δημητριάδου, που ήταν από τους λίγους γονείς που διαφοροποιήθηκαν και κόντεψαν να προπηλακιστούν από άλλους θερμοκέφαλους “γονείς”, παραιτήθηκε για λόγους συνείδησης. Η ίδια και ο σύζυγός της, Νίκος Μπρουσκέλης, που είναι και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, είναι γιατροί και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο κοντινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

“Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων προέκυψε μια, κατά τη γνώμη μου, απόφαση που δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια” τονίζει η κ. Δημητριάδου, προσθέτοντας ότι “η απόφαση της συντριπτικής, δυστυχώς, πλειοψηφίας των γονέων που παραβρέθηκαν είναι να μην επιτραπεί να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η πόλη μας στο σχολικό συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου. Μια απόφαση που αν μη τι άλλο δεν εκφράζει τα δημοκρατικά αισθήματα που με διακατέχουν τόσο ως πολίτη αυτού του τόπου όσο και ως γιατρό που έχω ορκιστεί να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συνανθρώπους μου. Εξάλλου, αυτό έκανα ορισμένες φορές προς τους πρόσφυγες μαζί με τον σύζυγό μου και άλλους εθελοντές, όταν οι πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στον ΣΕΑ Πλατάνου τον περασμένο Μάρτιο”.

Επίσης καταγγέλλει ότι η Γενική Συνέλευση “διεξήχθη κάτω από απειλές εναντίον μου και όσων ελαχίστων υποστηρίξαμε το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα κάτω από τις διαδικασίες που το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει. Απειλές και ύβρεις εναντίον μου, διότι ορισμένοι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν συζήτηση και να ζητήσουν να ενημερωθούν, αλλά προσήλθαν στο σχολείο για να προπηλακίσουν”.

“Επειδή εγώ και ορισμένοι άλλοι γονείς, δυστυχώς ελάχιστοι, υποστηρίξαμε όπως είπα παραπάνω το καθολικά αναγνωρισμένο δικαίωμα των παιδιών αυτών να φοιτήσουν όπως ο νόμος επιτάσσει, βρεθήκαμε μέσα σε μια δίνη που δεν ταιριάζει ούτε ανταποκρίνεται στον αξιακό μας κώδικα. Έπειτα από αυτά πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου. Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω μια τέτοια απόφαση η οποία πέρα από το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα” καταλήγει η κ. Δημητριάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου εμφανίστηκε μια ομάδα ατόμων με εμφανώς ακραίες απόψεις, επιβάλλοντας κλίμα “βίας και φοβίας”. Μάλιστα ένας στρατιωτικός φώναζε “γιατί τα δικά μας τα παιδιά να μην έχουν θέρμανση και να έχουν αυτά”. Η Συνέλευση ξεκίνησε με περίπου 200 άτομα, αλλά εξαιτίας των εντάσεων γρήγορα φυλλορρόησε και στο τέλος την απόφαση έλαβαν περίπου 70 άτομα. Μόλις τέσσερα-πέντε από αυτά, που παρέμειναν μέχρι το τέλος, διαφοροποιήθηκαν από τη σαφώς ξενοφοβική και ρατσιστική αυτή απόφαση, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης σχεδόν απαγορεύθηκε να λάβουν τον λόγο όσοι και όσες είχαν διαφορετική άποψη.

Ιστορικό ρατσιστικών και ακροδεξιών κρουσμάτων βίας στην περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχολείο είναι ολοήμερο και ουδείς γνωρίζει αν επιλεγεί για τη φιλοξενία τα απογεύματα τάξεων με προσφυγόπουλα. Στην Αλεξάνδρεια η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές είχε καταγράψει ποσοστά 8,35%, ενώ θερμοκέφαλοι είχαν πετάξει γουρουνοκεφαλές στο κέντρο φιλοξενίας της Αγίας Βαρβάρας. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία σε γενικές γραμμές άνοιξε την αγκαλιά της στους πρόσφυγες και απομόνωσε τα ακραία στοχεία. Στο μεταξύ, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, αναμένεται να εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών ποιες σχολικές μονάδες θα φιλοξενήσουν τις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Όπως δήλωσε χθες, τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «όλα τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο, που λέει ποια εμβόλια έχουν κάνει».

Γ. Μουζάλας: Δουλειά της κυβέρνησης είναι να απαλύνει και να κρατήσει ισορροπία

"Τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο, και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση", δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL