Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Το τέλος της Ειδομένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τέλος της Ειδομένης

Με την απoσυναρμολόγηση των οικίσκων και των σκηνών των πιστοποιημένων ΜΚΟ από την ουδέτερη ζώνη των συνόρων με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη μπαίνει, εντός των επόμενων ημερών, οριστικό τέλος για τον άτυπο καταυλισμό, στον οποίο είχαν κατασκηνώσει μετά το κλείσιμο των συνόρων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, κοντά στο Πολύκαστρο συνεχίζουν να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις άτυποι καταυλισμοί, στους οποίους κατέφυγαν πολλοί πρόσφυγες από την Ειδομένη που δεν ήθελαν να μετακινηθούν από τα σύνορα προς τους οργανωμένους καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε ξεκινήσει να ξεστήνουμε τις σκηνές και να αποσυναρμολογούμε τον εξοπλισμό μας, ενώ παράλληλα μαζεύουμε όσα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού καθαριστούν, όπως παιδικά καροτσάκια ή κουβέρτες» δήλωσε χθες η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Βίκυ Μαρκολέφα, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, επιβεβαίωσε και αυτή ότι η διαδικασία εκκένωσης της Ειδομένης από τις πιστοποιημένες ΜΚΟ ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε λίγες ημέρες. Η δική της οργάνωση συνεχίζει το έργο της παρέχοντας υπηρεσίες στους άτυπους καταυλισμούς στο Πολύκαστρο.

Στα δύο πάρκινγκ βενζινάδικων και πέριξ ενός ξενοδοχείου, που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, η κατάσταση θυμίζει Ειδομένη. Σκηνές στημένες η μία δίπλα στην άλλη και μέσα σε χωράφια, ενώ οι πρόσφυγες πηγαινοέρχονται συνεχώς για να βγάλουν ακόμη μια δύσκολη ημέρα, αναζητώντας τα απαραίτητα. Τόσο οι παλιοί κατασκηνωτές σε αυτούς τους χώρους όσο και οι νεοφερμένοι από την Ειδομένη πρόσφυγες δεν επιθυμούν να πάνε σε κάποια οργανωμένη δομή ανά την Ελλάδα και οι περισσότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες «με κάθε προσωπικό κόστος». Γιαυτό και θέλουν να είναι κοντά στα σύνορα. Όπως λένε αλληλέγγυοι της περιοχής που συζήτησαν μαζί τους, αν και τους είναι πια ξεκάθαρο ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά γι' αυτούς, δηλώνουν ότι θα βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν ότι άτομα που ήταν μαζί τους στην Ειδομένη και ρίσκαραν να φύγουν μόνοι τους τα κατάφεραν και έφτασαν στον τελικό τους προορισμό.

Στους νέους χώρους φιλοξενίας που έχουν στηθεί στη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ μερικές δεκάδες χθες το πρωί έφυγαν από τα νέα κέντρα φιλοξενίας με σκοπό να φτάσουν στην περιοχή των συνόρων. Οι συνθήκες σους ενοικιαζόμενους αυτούς χώρους κάθε άλλο παρά ιδανικές μπορούν να χαρακτηριστούν και χρίζουν σημαντικών βελτιώσεων. Βέβαια, και μόνο που πρόκειται για στεγασμένους χώρους σίγουρα είναι προτιμότεροι σε σχέση με τις συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα ζητάει την ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες και τους δήμους της επικράτειας της χώρας με άμεση ενίσχυση των δήμων. Διαμαρτύρεται έντονα για την «ακολουθούμενη και συνεχιζόμενη πρακτική και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις, μετεγκαταστάσεις, μετακινήσεις, μεταφορές κ.λπ. των προσφύγων συντελούνται χωρίς καν να ερωτηθούν οι οικείοι δήμοι», καθώς και για το ότι στην κεντρική Μακεδονία «βρίσκεται περίπου το 50% των προσφύγων και μεταναστών», κάτι που χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο».

Παρά ταύτα εμφανίζεται ικανοποιημένη για την εκκένωση της Ειδομένης, ενώ χθες ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, που από την αρχή κράτησε ιδιαίτερα ξενοφοβική στάση, διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων έξω από το Α.Τ. της περιοχής για το προσφυγικό.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL