Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες για τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, αφού πλέον όλοι οι πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει εκεί επί δύο και πλέον μήνες μεταφέρθηκαν είτε σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενείας είτε προσέφυγαν μόνοι τους σε άλλους άτυπους καταυλισμούς που έχουν στηθεί επί της Εθνικής Οδού σε πάργκινγκ βενζινάδικου και σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Η σιδηροδρομική γραμμή πλέον λειτουργεί κανονικά και νωρίς το απόγευμα έφυγε το πρώτο τρένο.

Χθες, στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ενώ δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στους υπόλοιπους άτυπους καταυλισμούς του Νομού Κιλκίς και υπολογίζονται σε πέντε έως έξι χιλιάδες άτομα. «Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μια καλύτερη τύχη» δήλωσε ο Ν. Τόσκας, επισημαίνοντας ότι «δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες». Εξήγησε ότι η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και πως "ανθρωπισμός δεν είναι να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους στον λασπότοπο της Ειδομένης, αλλά ότι πρέπει να βρίσκονται οργανωμένες δομές, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες".

"Επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία. Κι αυτό έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία. Κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης» κατέληξε.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την περιοχή του άτυπου καταυλισμού κατά τις πρώτες δύο ημέρες της επιχείρησης εξήγησε ότι αυτό αποτελεί διεθνή τακτική και υιοθετήθηκε για λόγους ασφάλειας. "Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Φοβόμασταν ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είσαστε εσείς εδώ» είπε. Χθες, πάντως, επιτράπηκε σε όλους τους δημοσιογράφους να κινηθούν σε όλους τους χώρους του άτυπου καυταυλισμού της Ειδομένης.

13 κέντρα στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, χθες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα τρία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για να φιλοξενηθούν στο πρώην θεραπευτήριο «Άγιος Παντελεήμων». Πρόκειται για τρία ανήλικα αγόρια, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν και τα πρώτα κορίτσια στον χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στις Σέρρες.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί συνολικά 13 χώροι φιλοξενίας προσφύγων. Χθες 750 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο κτήριο της πρώην χαρτοβιομηχανίας Softex στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και στο κτήριο της Sinatex στο Καβαλάρι του Δήμου Λαγκαδά, ενώ ακόμη δύο ενοικιασμένοι χώροι στην Ευκαρπία και στον δρόμο Θέρμης - Πολυγύρου έχουν προετοιμαστεί για τον ίδιο σκοπό.

Τις τελευταίες ημέρες κυρίως "γαλάζιοι" δήμαρχοι αντιδρούν για τα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στα διοικητικά τους όρια. Ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος δήλωσε χθες ότι "ξεφυτρώνουν νέοι καταυλισμοί εξαθλιωμένων πια προσφύγων δίπλα σε επιχειρήσεις και κατοικίες, σε χώρους απολύτως ακατάλληλους", ενώ έκανε λόγο και για "επιθέσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν δίπλα στους εκμισθωμένους χώρους". Ζήτησε μάλιστα από τους επιχειρηματίες να μην εκμισθώνουν τα κενά ακίνητά τους για κέντρα φιλοξενίας. Το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά με ψήφισμά του υποστηρίζει ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας από τη δομή φιλοξενίας στο εργοστάσιο της Sinatex.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL