Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Μήνυση με άρωμα ξενοφοβίας από τον Απ. Τζιτζικώστα για την Ειδομένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυση με άρωμα ξενοφοβίας από τον Απ. Τζιτζικώστα για την Ειδομένη

Θεσσαλονίκη:

Ηρεμία επικρατούσε χθες στην Ειδομένη μετά τα προχθεσινοβραδινά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδα προσφύγων και την ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που στο θέμα του προσφυγικού παίζει μόνο τον ρόλο του αφ' υψηλού κριτή και λέει όχι σε κάθε πρόταση για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στον χώρο ευθύνης του, χθες προέβη σε μία ακόμη θεατρικού τύπου κίνηση, με προφανή στόχο τη δημιουργία μικροπολιτικών εντυπώσεων.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, το περιεχόμενο της οποίας αποπνέει έντονο ξενοφοβικό άρωμα. Ο περιφερειάρχης στρέφεται κατά της κυβέρνησης και ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την άμεση εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης. Αναφέρεται στο γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή για 60 ημέρες, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι με τους πρόσφυγες τίθενται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. «Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε ό,τι μας αφορά ζητούμε και πάλι από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εκκένωση της Ειδομένης, να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα, εάν δεν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, θα έχουμε τεράστια προβλήματα στην περιοχή» σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας για να προσθέσει «είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, όποιο κι αν είναι το κόστος, και θα το κάνω», χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με την παραπάνω φράση.

Γ. Κυρίτσης: Το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ' εξοχήν αστυνομικό

Ερωτηθείς στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αναφορά - καταγγελία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στον εισαγγελέα για ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις στην Ειδομένη, ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης απάντησε: «Νομίζω ότι σε ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο ο περιφερειάρχης προσπαθεί να δώσει μία στενή αστυνομική χροιά και αυτό, παρότι καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει για την Περιφέρειά του, αδικεί και το ζήτημα και τον ίδιο. Προφανώς το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ' εξοχήν αστυνομικό. Νομίζω ότι μέχρι εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι», είπε.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι' αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει. Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πορνείας και ναρκωτικών στην Ειδομένη σχολίασε: «Στο κέντρο μιας μεγαλούπολης συναντάμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε, θα τα συναντήσουμε, ευτυχώς σε όχι εκτεταμένη μορφή, σε καταστάσεις όπως η Ειδομένη. Η αστυνομία είναι παρούσα και προσπαθεί και τα ελέγχει. Να μην δραματοποιούμε τις εγκαταστάσεις. Δεν ήρθαν οι πρόσφυγες να εγκαταστήσουν την πορνεία στην Ελλάδα».

Ηρεμία χθες στον καταυλισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό βίας εις βάρος κατοίκου της περιοχής παρά μόνο κάποιες μικροκλοπές από αυλές σπιτιών της Ειδομένης. Χθες τα πράγματα κύλησαν ήρεμα στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ νωρίς το πρωί επέστρεψαν και τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου που αποσύρθηκαν προχθές εξαιτίας της έντασης μεταξύ μιας ομάδας προσφύγων και ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ελαφρά στα επεισόδια παρέμεινε και χθες στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, χθες η επιθετική ανακοίνωση κατά της τοπικής διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που με αφορμή τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο αστυνομικών στην Ειδομένη απειλεί ότι θα καταθέσει νέα μήνυση. "Οι πρόσφυγες έχουν οργανώσει ένα ιδιότυπο γκέτο και οι προθέσεις ορισμένων δεν είναι διόλου φιλικές" υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές των αστυνομικών για την Ειδομένη και προσθέτουν πως "η τοπική ηγεσία της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων επιμένει να διατάσσει τους συναδέλφους να εκτελούν υπηρεσία με ελλιπή εξοπλισμό".

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL