Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Επίσκεψη του Τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο της Κορίνθου / Ο αβίωτος βίος των Βορειοαφρικανών μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη του Τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο της Κορίνθου / Ο αβίωτος βίος των Βορειοαφρικανών μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Μπορεί η μετεγκατάσταση να μην προχωράει, όπως παραδέχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο η κράτηση ξαναγεννήθηκε εν μια νυκτί με επιπτώσεις που είναι ορατές πια στους κρατούμενους του κέντρου κράτησης της Κορίνθου. Η αρχή έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, με τη μεταφορά των πρώτων 120 μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ στο στρατόπεδο κράτησης της Κορίνθου που θεωρήθηκαν ως υπεύθυνοι των επεισοδίων στο Tάε Κβον Ντο, για να ακολουθήσουν και δεκάδες άλλοι. Χθες το στρατόπεδο, το οποίο επισκέφθηκε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων, είχε 383 κρατουμένους με μέσο όρο την ηλικία των 23-24 ετών, εκ των οποίων οι 50 είναι πολίτες Αλγερίας, 5 Τυνήσιοι και οι υπόλοιποι πολίτες Μαρόκου. Ο πληθυσμός των κρατουμένων κυμαίνεται ανά ημέρα, όπως μαθαίνουμε, καθώς προχθές για παράδειγμα έφυγαν από το στρατόπεδο 28 άτομα και τους έφεραν την ίδια ημέρα ακόμα 28 άτομα από τα νησιά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", όσοι φτάνουν πια στην Κόρινθο δεν είναι μετανάστες για τους οποίους εκκρεμούν ποινικά αδικήματα, αλλά όσοι καταγράφονται στα κέντρα ταυτοποίησης - καταγραφής των νησιών από τις αρχές ως πολίτες των χωρών του Μαγκρέμπ χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται με αστυνομική συνοδεία, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, στον Πειραιά και από τον Πειραιά οδηγούνται πια στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 383 κρατουμένους οι 120 περίπου έχουν κάνει αίτηση εθελούσιας επιστροφής και δύο μόνο αίτημα ασύλου. Η ενημέρωση για το άσυλο, όπως προκύπτει από την ενημέρωσή μας, δεν είναι η πλέον αναλυτική. Άλλωστε η επικοινωνία με τους κρατουμένους είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς ελάχιστοι μιλούν λίγα αγγλικά, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει διερμηνέας. Στον μήνα σχεδόν που λειτουργεί ξανά -και λέμε ξανά γιατί στα τέλη Νοεμβρίου στο κέντρο βρίσκονταν μόλις πέντε άτομα, όπως μαθαίνουμε- δεν έχει εμφανιστεί καν γιατρός και για οτιδήποτε προκύψει πρέπει να γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο από αστυνομικούς.

Κρατούμενοι με εξανθήματα και φαγητό στο πιατάκι του γλυκού

Η έλλειψη περίθαλψης είναι ορατή, με την πλειονότητα των κρατουμένων να διαμαρτύρονται για φαγούρα, ενώ πολλοί έχουν ορατά εξανθήματα! Μάλιστα χθες μια επίσκεψη σε δύο κτήρια αρκούσε για να δούμε κρατούμενο μετανάστη με χέρι το οποίο δεν μπορούσε να κινήσει εμφανώς και ο οποίος διηγούνταν πως έχει πέσει εδώ και μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το χέρι του και δεν είχε καμία ιατρική περίθαλψη.

Στο απέναντι κτήριο ένας άλλος συμπατριώτης του ήταν στο κρεβάτι, χωρίς να είναι σε θέση να σηκωθεί και έχοντας να φάει τρεις ημέρες όπως προσπαθούσαν να εξηγήσουν οι συγκρατουμενοί του, προσθέτοντας ότι έχει μια αρρώστια λόγω της οποίας δεν μπορεί να φάει.

Η πρώτη κραυγή μέσα από τα σύρματα που υποδέχθηκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επισκέφθηκε το κέντρο ήταν: "Φαγητό"! Οι μερίδες που δίνονται είναι τόσο μικρές ώστε θα μπορούσαν να σερβιριστούν σε πιατάκι του γλυκού (!) ενώ, όπως μαθαίνουμε, οι κρατούμενοι δεν λαμβάνουν ίχνος πρωτεΐνης καθώς τα γεύματα -που δίνονται από εταιρεία catering που πληρώνει η Εκκλησία- που λαμβάνουν είναι μία ημέρα λαδερό, μία ζυμαρικά και ελάχιστο ψωμί.

Το πρωινό -που έχει αναλάβει ο στρατός- αποτελείται από ένα κρουασάν και έναν μικρό χυμό. Η συσκευασία αυτού του χυμού χρησιμεύει μάλιστα και για κύπελλο καθώς δεν έχουν ούτε καν ένα πλαστικό ποτήρι για νερό.

Κάλτσες και μάλλινα είναι το πιο σπάνιο είδος στο στρατόπεδο ανάμεσα στους κρατουμένους, αλλά και οι αστυνομικοί δεν έχουν να τους δώσουν, ενώ οι θάλαμοι είναι βρόμικοι.

Και το ερώτημα που στοιχειώνει: "Γιατί είμαι εδώ, δεν είμαι εγκληματίας!"

"Μας αφήνουν να πεινάμε για να φύγουμε" λέει ένας από τους νεαρούς Μαροκινούς, ενώ άλλος καταγγέλλει πως τους είπαν ψέματα από τη Λέρο, από όπου τους μετέφεραν, ότι θα τους έδιναν άδεια να φύγουν από τη χώρα. Όσοι έχουν ζητήσει την εθελούσια αποχώρησή τους με το χαρτί στα χέρια ζητούν να μάθουν πότε θα φύγουν αποκαλύπτοντας πως δεν υπάρχει ενημέρωση. Άλλωστε, εκτός από τους αστυνομικούς, στο στρατόπεδο υπάρχει μια υπάλληλος του ΔΟΜ και δύο φορές την εβδομάδα έρχεται μέλος της ΜΚΟ Praksis.

Και φυσικά το ερώτημα που μας θέτουν πάντα οι κρατούμενοι μετανάστες: Γιατί είμαι εδώ αφού δεν είμαι εγκληματίας;"

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπαράγει τις απαράδεκτες και αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων"

"Σήμερα, μαζί με άλλους βουλευτές (Μ. Θελερίτη, Ε. Σταματάκη, Γ. Τσόγκα, Γ. Ψυχογιό), εκπροσώπους του Τμήματος Δικαιωμάτων και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Κράτησης μεταναστών Κορίνθου. Οι συνθήκες που είδα ήταν, δυστυχώς, άθλιες· δεν υπήρχε καμιά βελτίωση σε σχέση με όλες τις άλλες φορές, τα προηγούμενα χρόνια, που έχω επισκεφθεί το κέντρο αυτό: κρατούμενοι με ψώρα, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, έλλειψη γιατρού στον χώρο, έλλειψη νομικής στήριξης και διερμηνέων.

Οι συνθήκες αυτές προσβάλλουν τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και όλους μας. Πέραν αυτού, η κράτηση είναι μέτρο έσχατο, και μάλιστα εξατομικευμένο: σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην ή με βάση το εθνοτικό προφίλ - και στην Κόρινθο υπάρχουν κρατούμενοι συγκεκριμένων εθνικοτήτων (Αλγερινοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι).

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπαράγει τις απαράδεκτες και αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ζητούσαμε, εδώ και χρόνια, ως ΣΥΡΙΖΑ να κλείσουν τα κέντρα κράτησης. Παρότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο πεδίο του μεταναστευτικού είναι εξαιρετικά μεγάλα και δύσκολα, είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει άλλους τρόπους, ρεαλιστικούς, νόμιμους και ανθρώπινους μαζί" δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Από την πλευρά του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει και αυτό "ότι η κράτηση είναι μέτρο έσχατο, και μάλιστα εξατομικευμένο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην ή με βάση το εθνοτικό προφίλ. Και, φυσικά, εάν και όποτε εφαρμόζεται, οι συνθήκες κράτησης δεν μπορεί να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και βασικά ατομικά τους δικαιώματα", ενώ υπενθυμίζεται "η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στη λειτουργία κέντρων κράτησης για μετανάστες".

Καταλήγουν προαναγγέλλοντας ανάληψη "πρωτοβουλίας ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα αυτά". Τις επόμενες ημέρες πρόκειται το Τμήμα να επισκεφθεί τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL