Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Εντονη συζήτηση για το Φαρμακονήσι στην Ευρωβουλή / Μάλστρομ: Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντονη συζήτηση για το Φαρμακονήσι στην Ευρωβουλή / Μάλστρομ: Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες

Σκληρή κριτική δέχτηκαν ο Μ. Βαρβιτσιώτης και ο Ν. Δένδιας για τους χειρισμούς και τις δηλώσεις τους για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανεξάρτητη δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, επεσήμανε ο προεδρεύων της επιτροπής, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα έρθει στο φως η πλήρης αλήθεια. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα περιορίσει το βάθος και την πληρότητα της παρούσας έρευνας. Το Δίκαιο υπερισχύει" επεσήμανε, ζητώντας παράλληλα περισσότερη αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ε.Ε. προς τις χώρες του Νότου.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών "άδειασε" χωρίς να τον κατονομάσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια λέγοντας χαρακτηριστικά :"Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε σε διάφορες κατηγορίες ποιότητας τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους εκζητούντες άσυλο. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε σε κατηγορία κανέναν άνθρωπο. Η ανθρώπινη αξία είναι πάντα η ίδια".

"Ακούστηκαν ισχυρισμοί απώθησης προς την Τουρκία, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό" ανέφερε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσων, Σ. Μάλμστρομ. Η ίδια όμως υποστήριξε πως φαίνεται ότι επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. "Η επαναπροώθηση είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς νόμους" τόνισε.

Χουντής: Η κατάσταση ντροπιάζει την Ελλάδα

"Η κατάσταση δεν ντροπιάζει μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζει την Ε.Ε. στο σύνολό της, που πρέπει να αλλάξει ριζικά την πολιτική της για δίκαιη και αναλογική κατανομή μεταναστών στις χώρες - μέλη" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς, Ν. Χουντής, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη αμερόληπτης έρευνας και απόδοσης ευθυνών και ζήτησε να υπάρξουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες. "Να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισόδου και χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης" σημείωσε, κλείνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ευθείες βολές κατά Δένδια και Βαρβιτσιώτη εξαπέλυσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, η οποία ανέφερε πως οι τραγωδίες στο Φαρμακονήσι και στη Λαμπεντούζα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και κατηγόρησε την Ε.Ε. για αδυναμία χάραξης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Αντίθετα, υπογράμμισε σε έντονο τόνο, "εκείνο που αποτελεί ελληνικό πρόβλημα είναι οι από κάθε πλευρά απαράδεκτες και ρατσιστικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, ότι η χώρα μας έχει την ατυχία να υποδέχεται μετανάστες δεύτερης κατηγορίας". Δήλωση που χαρακτήρισε "διπλά απάνθρωπη " δεδομένου ότι έγινε λίγες μέρες μετά το Φαρμακονήσι "και ενώ οι γονείς δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα σώματα των παιδιών τους".

Αναφερόμενη στον Μ. Βαρβιτσιώτη τόνισε πως " χωρίς ντροπή, χωρίς μια συγγνώμη, καταγγέλλει τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μούιζνιεκς, ότι 'θέλει να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα' και συγχαίρει τον εαυτό του και την υπηρεσία, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα".

Τις μαρτυρίες των διασωθέντων μετέφερε ο Κρίτων Αρσένης και κατήγγειλε "την υποκρισία, την ηθική αυτουργία και τη συνυπευθυνότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στηρίζουν το Δουβλίνο ΙΙ". Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι εντολές που δέχονται οι άντρες του Λιμενικού για επαναπροωθήσεις τους μετατρέπουν σε "δήμιους" και αφού στράφηκε στον Ευ. Βενιζέλο τόνισε: "Και γι' αυτό, κύριο Βενιζέλο, έχετε πολιτική ευθύνη", με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντάει: "έχω πολλές πολιτικές ευθύνες, ακόμα και για την παρουσία μερικών συναδέλφων στην αίθουσα αυτή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL