Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: / Να επανασχεδιαστεί το σύστημα ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: / Να επανασχεδιαστεί το σύστημα ασύλου

Tην ανάγκη αποτελεσματικής διερεύνησης των συνθηκών της πρόσφατης τραγωδίας στο Φαρμακονήσι επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), τονίζοντας πως είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ανεξαρτησία τόσο της εσωτερικής έρευνας στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης όσο και της δικαστικής διερεύνησης καταγγελιών για τυχόν παράνομες πρακτικές θαλάσσιας απώθησης και επαναπροώθησης αλλοδαπών.

Η ΕΕΔΑ εξέφρασε, σε ανακοίνωσή της, τον προβληματισμό της για τοποθετήσεις αρμόδιων θεσμικών παραγόντων με τις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αμφισβητείται η ανάγκη διερεύνησης τέτοιων γεγονότων ή πως επιχειρείται να προκαταληφθεί το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης.

Επικαλούμενη την προφορική της δήλωση επί της Έκθεσης του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στις 27 Μαΐου 2013, η ΕΕΔΑ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και δικαιότερης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

"Για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιώδους αξίας της Ε.Ε., δεν αρκεί η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη το σύστημα ασύλου να επανασχεδιαστεί, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι σε πρακτικές 'αποθήκευσης' ανθρώπων σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL