Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Κατριβάνου και Τσουκαλάς στην Αμυγδαλέζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατριβάνου και Τσουκαλάς στην Αμυγδαλέζα

"Στην Αμυγδαλέζα, σε αστυνομικά τμήματα-κολαστήρια, όπως αυτό της Δραπετσώνας, και σε στρατόπεδα, όπως αυτό της Κορίνθου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μεταβληθεί σε γυμνές ζωές, επί των οποίων επιχειρείται ένα απεχθές πείραμα με απροσδιόριστη διάρκεια: η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με τη λογική των στρατοπέδων. Το πείραμα αυτό έχει κόστος την απώλεια ζωών, την απώλεια της αξιοπρέπειας και την απώλεια της δημοκρατίας". Αυτά δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τα κρατητήρια μεταναστών της Αμυγδαλέζας, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας δύο από τους κρατούμενους το περασμένο Σάββατο.

Οι 800 από τους 1500 περίπου μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι, έχουν καταφύγει στο έσχατο μέσο υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς τους, την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την εξωφρενικής διάρκειας φυλάκισή τους και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Οι συνθήκες αυτές, ουσιαστικά συνιστούν βασανιστήριο, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

"Η επέκταση της κράτησης μέχρι και 18 μήνες, ακόμα και για τους αιτούντες άσυλο, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, δημιουργεί αισθήματα ασφυξίας και απόγνωσης, με συνέπεια θλιβερά περιστατικά σαν αυτό του Σαββάτου. Η ανταπόκριση των Αρχών ενόψει αυτής της κατάστασης είναι χαρακτηριστική: η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι από πλημμελής έως ανύπαρκτη, ενώ δεν προβλέπεται ούτε καν το πλύσιμο των ρούχων των κρατουμένων και η επικοινωνία με οικείους και νομικούς συμπαραστάτες πρακτικά απαγορεύεται. Μόλις πρόσφατα οι Αρχές έδωσαν στους κρατούμενους μία πλάκα σαπούνι και ένα ξυράφι …για οχτώ άτομα" δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψη τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά να σταματήσει το απάνθρωπο, εξοντωτικό και ανορθολογικό μέτρο της «προσωρινής»- επ' αόριστον κράτησης, να κλείσουν τα στρατόπεδα και τα κέντρα-κολαστήρια και να λειτουργήσουν ανοιχτά κέντρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και την εξατομικευμένη κρίση για κάθε μετανάστη και πρόσφυγα που δικαιούται τη διεθνή προστασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL