Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ / Συνήγορος του Πολίτη: Να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση των πρακτικών θαλάσσιας ανάσχεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ / Συνήγορος του Πολίτη: Να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση των πρακτικών θαλάσσιας ανάσχεσης

Ουσιαστική διερεύνηση των πρακτικών θαλάσσιας ανάσχεσης ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, καθώς επίσης και την εξέταση των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, ανάμεσα σε αυτούς και αιτούντες άσυλο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα ζητήματα που αφορούν πρακτικές απώθησης, ιδίως θαλάσσιας, και επαναπροώθησης αλλοδαπών», ενώ υπογραμμίζεται πως η διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας και τη διατύπωση σαφών κανόνων σε αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την περίπτωση του Φαρμακονησίου, η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει πως ο πλήρης εσωτερικός έλεγχος μέσω ένορκης διοικητικής εξέτασης «δεν δυσφημίζει το Λιμενικό Σώμα ούτε παραγνωρίζει τις πολλές περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν κατά την παράνομη μεταφορά τους από θαλάσσης. Αντίθετα, θωρακίζει την υπηρεσία και το κύρος της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πρακτικών που, αν ισχύουν, πρέπει να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν». Αναφορά που θα μπορούσε να απευθύνεται εμμέσως στα όσα υποστήριζε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έσπευσε να αποφανθεί για την υπόθεση πριν την ίδια τη δικαιοσύνη.

Τέλος, τονίζεται πως ο Συνήγορος θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, «εμμένοντας στη διαφάνεια της διοικητικής δράσης, την προστασία της ζωής και του δικαιώματος πρόσβασης στο άσυλο και τη διασφάλιση των νόμιμων διαδικασιών και των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθύνσεων του συστήματος ασύλου».

Σ.Ρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL