Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων / Σταθερή η συνεργασία λιμενικών αρχών Ελλάδας - Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων / Σταθερή η συνεργασία λιμενικών αρχών Ελλάδας - Τουρκίας

Τις πρακτικές των pusbacks και των αποτροπών στα σύνορα συζήτησαν χθες όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) στον ΔΣΑ. Εκδήλωση που απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Την υπόθεση Hirsi Jannas κατά Ιταλίας, που δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Γ. Παπαγεωργίου. Πρόκειται για την υπόθεση σύλληψης τριών σκαφών και την επαναπροώθησή τους στη Λιβύη από το ιταλικό Λιμενικό σε διεθνή ύδατα.

"Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", σημείωσε ο καθηγητής.

Τη σταθερή συνεργασία ελληνικών και τουρκικών λιμενικών αρχών επεσήμανε ο Σπ. Κουλοχέρης, επιστημονικός υπέυθυνος του ΕΣΠ, σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά σκάφη μπαίνουν στα τουρκικά ύδατα, αποτρέπουν τα πλοιάρια και παραδίδουν μετανάστες και πρόσφυγες στις τουρκικές αρχές. "Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επαναπροώθησης και έμεσων προωθήσεων ακόμα και ανθρώπων που έχουν αιτηθεί ασύλου, όπως ο Μπουλούτ Γιαϊλά".

"Το κράτος έχει υποχρέωση να διερευνήσει την ύπαρξη ανάγκης διεθνούς προστασίας ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν κάνει αίτηση ασύλου" σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Γ. Δαφνής και πρόσθεσε πως "οι επιμέρους διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής (Ελλάδα - Τουρκία, Ιταλία - Λιβύη) έχουν χαμηλότερη ισχύ από τη σύμβαση της Γενεύης".

Την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος τόνισε ο Karl Kopp, εκπρόσωπος της Pro Asyl. "Το Φαρμακονήσι μπορεί να κάνει τη διαφορά" υποστήριξε, προσθέτοντας πως η ελληνική προεδρία θα μπορούσε να είναι σημαντική ευκαιρία. Παράλληλα κατηγόρησε για διγλωσσία τη Frontex και υποστήριξε πως η αρμόδια επίτροπος έχει ευθύνη να ασκήσει πίεση. Επιπλέον ζήτησε τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας και απονομής δικαιοσύνης για την υπόθεση του Φαρμακονησίου.

"136 Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάιο του 2013" τόνισε η Α. Τσούνη από τη Διεθνή Αμνηστία.

Τη σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με την πολεμική βιομηχανία ανέδειξε ο δημοσιογράφος Α. Φωτιάδης, ενώ τις συνθήκες που επικρατούν στη Λέρο παρουσίασε η Μ. Κατσίβελη από την επιτροπή συμπαράστασης μεταναστών και προσφύγων στη Λέρο. "Οι λιμενικοί στέκονται δίπλα μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL