Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Προανάκριση υπό την πίεση απέλασης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανάκριση υπό την πίεση απέλασης!

Την ώρα λοιπόν που το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαία επίτροπος αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ζητούν ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα για το Φαρμακονήσι, η πραγματικότητα είναι ότι η έρευνα αυτή διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να... απελαθεί! Κι αυτό γιατί πολύ απλά οι 16 διασωθέντες στα χέρια τους έχουν αυτή τη στιγμή το γνωστό χαρτί που χορηγείται σε κάθε άνθρωπο που περνά τα σύνορα παράτυπα με εντολή οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα εντός 30 ημερών.

Αν δεν αλλάξει κάτι, η προανάκριση που έχει διαταχθεί από το Ναυτοδικείο Πειραιά έχει ήδη λιγότερο από 30 ημέρες να πάρει κατάθεση από τους ανθρώπους που είναι σε κατάσταση σοκ και, όπως μας μετέφεραν όσοι τους συνάντησαν από οργανώσεις και συμπατριώτες τους, δεν μπορούσαν μέχρι την Παρασκευή να κάνουν κάτι άλλο παρά να θρηνούν και να ζητούν να πάνε ακόμα και οι ίδιοι να βρουν τα πτώματα των παιδιών τους και των γυναικών τους που ακόμα δεν έχουν ανασυρθεί από το Αιγαίο.

Αν λοιπόν η προανάκριση χρειαστεί δεύτερη κατάθεση, διευκρίνιση ή αργότερα οδηγήσει σε κάποια δίκη, οι βασικοί μάρτυρες θα απουσιάζουν καθώς θα έχουν, το πιθανότερο, απελαθεί.

Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη ούτε για θύματα ρατσιστικής βίας, ούτε για σημαντικούς μάρτυρες υποθέσεων, όπως έχουμε στην περίπτωση αυτή, που να εξασφαλίζει την προστασία και παραμονή στη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκάστοτε έρευνα και δίκη. Η μόνη επιλογή που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η α λα καρτ απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για χορήγηση καθεστώτος προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πέντε προσαγωγές διασωθέντων μέσα σε λίγες ώρες

Ενδεικτικό του καθεστώτος των διασωθέντων αυτή την στιγμή αλλά και της πίεσης υπό την οποία θα είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση είναι ότι την Παρασκευή είχαμε τις προσαγωγές 5 διασωθέντων λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο του Δήμου Αθηναίων όπου φιλοξενούνται. Η πρώτη έγινε το πρωί όταν διασωθείς πήγε μαζί με τον πρόεδρο της Αφγανικής κοινότητας, Αλιζαντέ Ταχέρ να πάρει τσιγάρα στον πατέρα του.

Προσήχθησαν 20 μόλις μέτρα από την πόρτα του Δήμου, όπως καταγγέλλει στην "Α" ο Α. Ταχέρ και παρά τις εξηγήσεις του προς τον αστυνομικό ότι πρόκειται για διασωθέντα από το Φαρμακονήσι και την υπόδειξη του χαρτιού των 30 ημερών, οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν. Λίγη ώρα μετά αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο 2 ώρες μετά προσήχθη και κρατήθηκε για 1 ώρα, κατά πηγές, ο πατέρας που έχασε τα 4 παιδιά του και λίγο αργότερα άλλοι 3 που κρατήθηκαν 3 ώρες.

Το Φαρμακονήσι δεν είναι η πρώτη καταγγελία

Οι δημόσιες καταγγελίες των διασωθέντων του Φαρμακονησίου δεν είναι οι πρώτες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και η γερμανική Pro Asyl αλλά και πληθώρα μεταναστευτικών κοινοτήτων μεταφέρουν τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ιστορίες μαζικών επαναπροωθήσεων και κακοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL