Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μαρτυρίες για το "έγκλημα" στο Φαρμακονήσι (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρίες για το "έγκλημα" στο Φαρμακονήσι (video)

Ρεπορτάζ: Σπύρος Ραπανάκης

 

//www.youtube.com/embed/WSR6pVh_HLY?rel=0

 

"Παγωμένοι", αποβιβάστηκαν προ ολίγου στο λιμάνι του Πειραιά, οι 16 επιζώντες μετανάστες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, πολλοί από τους οποίους ανήλικοι. Κάποιοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, αφού έχασαν τα παιδιά και τη γυναίκα τους. Το μόνο που ζητούν είναι να βρεθούν τα πτώματα των συγγενών τους.

Οι μετανάστες συνοδεύονταν από εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, που είχαν μεταβεί στη Λέρο και ήταν υπεύθυνοι για την ταυτοποίηση και την καταγραφή τους. Σύμφωνα με την ΥΑ, πρόκειται για Αφγανούς, στην πλειονότητά τους και κάποιους Σύριους.

Μαρτυρίες μιλούν για "έγκλημα"

Όταν, λίγο μετά τις 10:00, αποβιβάστηκαν από το επιβατικό πλοίο "Διαγόρας", μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος και τους δημοσιογράφους, με τη βοήθεια διερμηνέα και έδωσαν μαρτυρίες που αλλάζουν εντελώς την αφήγηση του λιμενικού. Υποστήριξαν ότι 100 μέτρα πριν φτάσουν στις ελληνικές ακτές, τους εντόπισε σκάφος του λιμενικού και άρχισε να ρυμουλκεί τη βάρκα τους προς την Τουρκία, με μεγάλη ταχύτητα, εν μέσω θαλασσοταραχής. Νερά έμπαιναν διαρκώς μέσα στη βάρκα τους και κάποιοι επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν στο σκάφος του λιμενικού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, οι άνδρες του λιμενικού κλωτσούσαν τη βάρκα, εμποδίζοντάς τους να ανέβουν στο σκάφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ακόμη κι όταν άνθρωποι έπεσαν μέσα στη θάλασσα, ανάμεσά τους και μωρά παιδιά, το λιμενικό δεν τους έδωσε καν σωσίβια και δεν επέτρεπε και στους συγγενείς τους να τους σώσουν. Όταν πια 12 άνθρωποι πνίγονταν στη θάλασσα και η βάρκα που μετέφερε τους υπόλοιπους 16 βυθιζόταν, γεμάτη νερό, οι άνδρες του λιμενικού περισυνέλεξαν τους τελευταίους, υποστηρίζουν οι διασωθέντες.

Η κάμερα του λιμενικού

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες μεταναστών που επέζησαν της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, οι άνδρες του λιμενικού βιντεοσκοπούσαν την επιχείρηση, κατά τη συνήθη τακτική τους. Μόλις όμως οι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα, οι λιμενικοί έκλεισαν την κάμερα και σταμάτησαν να βιντεοσκοπούν την επιχείρηση, όπως καταγγέλλουν οι διασωθέντες.

Προσωρινώς ελεύθεροι οι 16

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την υποδοχή των επιζώντων πραγματοποίησαν το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ενώ το "παρών" έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Βασιλική Κατριβάνου.

Οι 16 μετανάστες συνελήφθησαν στη Λέρο αλλά έχουν αφεθεί προς το παρόν ελεύθεροι και με την ευθύνη της ΥΑ, αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ώστε α υπάρξει νομική και ψυχολογική υποστήριξη και να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση και η καταγραφή τους. Στην συνέχεια, θα μεταφερθούν σε προσωρινούς χώρους διαμονής, ενώ πολλοί είναι και οι αλληλέγγυοι που προσέφεραν το πρωί προσωρινό κατάλυμα.

//www.youtube.com/embed/QRnT0l2ZOrI?rel=0

 

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της "Αυγής".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL