Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Από τη ρατσιστική κτηνωδία στην απέλαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη ρατσιστική κτηνωδία στην απέλαση

Πριν από τρεις μήνες ο Σαΐντ από το Ιράν έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης όταν τρεις μαυροφορεμένοι άντρες του δάγκωσαν και του έκοψαν το αυτί. Σήμερα καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς δεν διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, όταν περιπολικό επισκέφτηκε τον Σαΐντ στο σπίτι του και τον μετέφερε στη ΓΑΔΑ για να του πάρουν κατάθεση. Στη συνέχεια, η ΓΑΔΑ τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί στο Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών. Κατόπιν παρέμβασης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο μετανάστης από το Ιράν αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα με τον όρο να φύγει μέσα στις επόμενες έξι μέρες. Η διορία εκπνέει σήμερα.

«Αντί να εξετάσουν το αδίκημα που καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή, οδηγούν τον Σαΐντ στην απέλαση», σχολιάζει στην «Α» ο δικηγόρος του, Βασίλης Κερασιώτης. Όπως σημειώνει, οι αρχές επί τρεις μήνες αγνόησαν την επίθεση και κινητοποιήθηκαν μόνο όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Η επίθεση είχε γίνει στις 18 Οκτωβρίου στην πλατεία Μεταξουργείου όταν ο Σαΐντ δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση τριών μαυροφορεμένων αντρών. «Αυτό που θέλω να πω για τους μετανάστες που φεύγουν από τη χώρα τους είναι πως ίσως στη χώρα τους να είναι καλύτερα. Εγώ δεν είδα κανέναν πολιτισμό στην Ευρώπη. Κανένα πολιτισμό, καμία αγάπη», δήλωνε με απογοήτευση ο μετανάστης από το Ιράν στο βίντεο που είχαν δημοσιεύσει οι Γιατροί του Κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι την πόρτα της εξόδου από τη χώρα είχε δει και ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Τάλεπ, που είχε βασανιστεί στη Σαλαμίνα. Τελικά, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να του χορηγήσει προσωρινή άδεια παραμονής μέχρι να ολοκληρωθεί δικαστικά η υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL