Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι ιδιώτες αποκτούν... "ΕΣΤΙΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ιδιώτες αποκτούν... "ΕΣΤΙΑ"

Την πόρτα να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ESTIA II, και ιδιώτες ανοίγει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, την ίδια ώρα που μειώνεται σημαντικά η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος, όπως έχει τονίσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Μάλιστα, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Υ.Α. επαναλαμβάνει τις ανησυχίες της “για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης του νέου προγράμματος τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στη δυνατότητα των εταίρων να ανταποκριθούν και να εκπληρώσουν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές”.

Χθες, παρουσία επιλεγμένων ΜΜΕ -θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα- υπεγράφη η τριμερής συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ -που μέχρι πρότινος το συντόνιζε- και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αναλαμβάνει πλέον τη διαχείρισή του. Όπως σημειώνει το υπουργείο, το πρόγραμμα ESTIA ΙΙ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ταμεία DG HOME AMIF/EMAS) και “μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό νομικά πρόσωπα Δήμων, Διεθνείς Οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εξειδικεύονται στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών”.

Ευελιξία... για να έλθουν οι ιδιώτες

Σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών μάλιστα, πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι δίνεται “έμφαση κατ’ αρχήν στη συνεργασία με υφιστάμενους φορείς υλοποίησης, οι οποίοι προς το παρόν και μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης έχουν συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΈ. Ωστόσο, το ρυθμιστικό πλαίσιο του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα και σε νέους φορείς να υποβάλουν αιτήσεις προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε η δυναμικότητα του προγράμματος να ενδυναμωθεί με νέους εταίρους. Η ανανεωμένη σύμβαση αίρει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος ενισχύοντας την ευελιξία ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των υφιστάμενων και των δυνητικών εταίρων του προγράμματος εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων”.

Κατά τις ίδιες πηγές, “το πλαίσιο λειτουργίας και υλοποίησης του προγράμματος έχει ρυθμιστεί λεπτομερώς σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θέτει με αξιοπιστία και διαφάνεια τους όρους συμμετοχής σε αυτό”.

Τι εγκρίθηκε από την Κομισιόν

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 91.500.000 ευρώ για το 2020 προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη συνέχιση και αύξηση των θέσεων του στεγαστικού προγράμματος ESTIA II. Όπως ανακοινώθηκε, στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση των προσωρινών θέσεων στέγασης από 25.500 στις 40.000 μέχρι το 2021, ενώ για το “Πρόγραμμα ESTIA II - Παροχές σε Χρήμα” -το οποίο θα αναλάβει το υπουργείο από το 2021- η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 125.000.000 ευρώ, με το υπουργείο “να θέτει ως στόχο την περιστολή του ποσού εντός του 2021, αφενός με την ουσιαστική μείωση των ροών, αφετέρου με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε αυτοί που είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων αιτούντων άσυλο να απολαμβάνουν τα προνόμια για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και όχι για πολλά χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν”.

Άλλα λέει ο υπουργός, άλλα το υπουργείο

Εντύπωση προκαλεί η επανάληψη του όρου "προνομίων" -τον οποίο χρησιμοποίησε και ο Ν. Μηταράκης- σχετικά με τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης αιτούντων άσυλο -στην πλειοψηφία τους πρόκειται για οικογένειες ή ευάλωτους αιτούντες- όταν πηγές του υπουργείου, την ίδια ημέρα, ανέφεραν ότι “το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA αποτελεί μέρους του εθνικού συστήματος υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία” και ότι “η προστιθέμενη αξία του προγράμματος έγκειται στην ομαλή ενσωμάτωση των ωφελούμενων στην αστική διαβίωση τονώνοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες”.

“Αποϊδρυματοποίηση” αντί ένταξης

Σε ανάλογες αντιφάσεις έπεσε, στις δηλώσεις του, και ο υπουργός, που μίλησε για την ανάγκη “αποϊδρυματοποίησης” των αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ΕSΤΙΑ, στην προσπάθειά του να αποφύγει για άλλη μια φορά να μιλήσει για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Είπε χαρακτηριστικά:“πολύ σημαντικός μας στόχος είναι, όσων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας γίνουν δεκτές, να μπορέσουμε να τους ενσωματώσουμε με ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία αποϊδρυματοποιώντας τους από το Πρόγραμμα ESTIA και παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας”.

Σε σχέση δε με τη μείωση κόστους του προγράμματος,που ανησυχεί την Υ.Α., ο Ν. Μηταράκης απάντησε ότι στόχος του υπουργείου «είναι ο περιορισμός του κόστους ανά θέση στο πρόγραμμα» προσθέτοντας ότι έγιναν διάφορες διορθωτικές κινήσεις, «πάντα σε συνεννόηση με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις οργανώσεις που συνεργάζονται στο ESTIA».

Ύπατη Αρμοστεία: Η αρμονική συνύπαρξη είναι εφικτή

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλιπ Λεκλέρ, στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα υποδοχής της Ελλάδας θα πρέπει να ενισχυθεί και το πρόγραμμα ESTIA, που έχει βοηθήσει σχεδόν 70.000 ευάλωτους ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια με τη διαμονή τους σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες σε διαμερίσματα, θα πρέπει να διατηρηθεί, ως ο προτιμητέος τύπος στέγασης όταν δεν επικρατούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης», καθώς επίσης και ότι, «σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή δυναμικότητα υποδοχής, και με την πανδημία της Covid-19 να συνεχίζεται, η χώρα δεν αντέχει να διακινδυνεύσει να χάσει θέσεις στέγασης και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χιλιάδες ευάλωτοι αιτούντες άσυλο να βρεθούν χωρίς διαμονή και υποστηρικτικές υπηρεσίες» .

Επίσης, η Υ.Α. επισημαίνει πως “το πρόγραμμα ESTIA έχει δείξει στην πράξη ότι η αρμονική συνύπαρξη και η διάδραση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων είναι εφικτή και ωφελεί την κοινωνική συνοχή”.

Σχετικά με τη συμφωνία, η Υ.Α. ανέφερε πως επιβεβαιώνεται “η μετάβαση μέσα στο 2020 του σκέλους της στέγασης του προγράμματος ESTIA από την Υ.Α., η οποία το διαχειρίζεται επί του παρόντος, προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αφετηρία θα είναι η μεταβίβαση της διαχείρισης 12.000 θέσεων στέγασης -σχεδόν το ήμισυ όλου του προγράμματος- την 1η Σεπτεμβρίου 2020”, καθώς και πως “η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Υ.Α., την Ε.Ε. και τους εταίρους υλοποίησης του προγράμματος ESTIA ότι σκοπεύει να αναλάβει -μέσω των υπαρχόντων ή νέων εταίρων- όλα τα συμβόλαια της Υ.Α. για τα υπάρχοντα διαμερίσματα, στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μετάβασης. Η έγκαιρη και προβλέψιμη διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης των διαμερισμάτων θα διασφαλίσει την ομαλή και οικονομικά συμφέρουσα μετάβαση”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL