Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα "μαύρα" πρωτοσέλιδα και οι ανησυχίες των διεθνών οργανισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "μαύρα" πρωτοσέλιδα και οι ανησυχίες των διεθνών οργανισμών

Η δραματική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι θα κατασκευαστούν κλειστά κέντρα στα νησιά αντικαθιστώντας τα ανοιχτά και υπερπληθή ΚΥΤ, τα πλωτά φράγματα, οι δύο νόμοι για το άσυλο, τα ελλιπέστατα μέτρα για την πανδημία στους έγκλειστους αιτούντες άσυλο σε ΚΥΤ και δομές και οι παράνομες επαναπροωθήσεις σε στεριά και θάλασσα είναι τα θέματα για τα οποία τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας τράβηξε με τον πλέον αρνητικό τρόπο την προσοχή διεθνών ΜΜΕ, αλλά και διεθνών οργανώσεων, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Δεν ήταν άλλωστε λίγες και οι φορές που η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβις εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις και αναφορές, ενώ έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει και την αλληλογραφία της με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα σχέδια της τελευταίας σχετικά με τα κλειστά κέντρα των νησιών.

Η κόλαση της Μόριας

Αν τα πάρουμε με τη σειρά, η περίοδος από τον Αύγουστο έως και τον Ιανουάριο, η αύξηση των αφίξεων στα νησιά και η συνεπακόλουθηση αύξηση του πληθυσμού των ΚΥΤ με ρυθμούς-ρεκόρ, με τη Μόρια να ξεπερνά τις 20.000 ανθρώπους, φιγουράριζαν σε όλα τα ξένα Μέσα που είτε είχαν ανταποκριτές είτε δούλευαν με ανεξάρτητους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, ο βρετανικός "Guardian" δημοσίευσε μαρτυρίες νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και χαρακτήριζε τη Μόρια “κόλαση”.

Το πρώτο περιστατικό του “συνδρόμου παραίτησης”

Μάλιστα, ο "Guardian", τον Οκτώβριο του 2019, είχε αποκαλύψει πιθανότατα το πρώτο περιστατικό του «συνδρόμου παραίτησης» σε παιδί στον καταυλισμό της Μόριας. Με τον όρο «σύνδρομο παραίτησης» οι ειδικοί ορίζουν την κατάσταση της πλήρους απόσυρσης, που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, και παρατηρείται στο πλαίσιο ισχυρού ψυχικού τραύματος.

Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί σε παιδιά προσφύγων στη Σουηδία, ενώ μερικά έχουν σημειωθεί και στην Αυστραλία. Τα παιδιά απλώς κλείνουν τα μάτια τους και σταματούν να μιλούν και να τρέφονται. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έκανε λόγο για την εννιάχρονη Άισα, που για δύο εβδομάδες δεν είχε ανοίξει τα μάτια της και δεν είχε κινηθεί.

Τα κέντρα-φυλακές και ο νέος νόμος περί ασύλου

Την ίδια περίπου εποχή, κατά το φθινόπωρο, η κυβερνητική εξαγγελία για κλειστά κέντρα που θα αντικαθιστούσαν τα υπερπληθή ΚΥΤ όχι μόνο ξεσήκωσε αντιδράσεις εντός της χώρας αλλά προκάλεσε και την αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Τότε η Ύπατη Αρμοστεία δεν είχε αρκεστεί σε μια δήλωση, καθώς είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ο ύπατος αρμοστής Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος είχε μάλιστα συναντήσει τους αρμόδιους τότε υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητούσε να μάθει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τα κλειστά αυτά κέντρα και πώς θα λειτουργούν. Ο Φ. Γκράντι είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου για την επίσκεψη στη χώρα, ότι η Ύπατη Αρμοστεία είναι κατά των πολιτικών κράτησης των αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Οι επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις της Υ.Α. αφορούσαν τις δύο αναθεωρήσεις του νόμου περί ασύλου που είχαμε μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη γενίκευση της κράτησης, για την ευκολία με την οποία ο νόμος “πετούσε” εκτός διαδικασίας ασύλου τους αιτούντες, καθώς επίσης και για τις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων ή το κυνηγητό αιτούντων άσυλο εθελοντών και ΜΚΟ, τον περασμένο Φεβρουάριο, στα νησιά. Μάλιστα, για το ξενοφοβικό εκείνο κυνηγητό, η χάρη μας είχε φτάσει μέχρι τους "Irish Times", αλλά και στην ιταλική τηλεόραση, ο καμεραμάν της οποίας είχε κυνηγηθεί από κατοίκους της Λέσβου σε ειρηνική διαμαρτυρία προσφύγων.

Για τους δύο νόμους περί ασύλου τις ανησυχίες τους είχαν εκφράσει και η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και η αρμόδια επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβις.

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ο φόνος του Μ. Γκουλζάρ

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάρτιο, με πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, η αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα με ΠΝΠ, το κυνήγι εθελοντών και ΜΚΟ και το περιστατικό με τη βάρκα όπου κάτοικοι της Λέσβου δεν άφηναν να αποβιβαστεί και έβριζαν αισχρά μια έγκυο,καθώς και η εικόνα τους να προπηλακίζουν την επικεφαλής τη Υ.Α. στη Λέσβο, φέρνουν για άλλη μια φορά τη χώρα μας στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, ενώ στο περιστατικό με τη βάρκα δέχθηκε επίθεση και δημοσιογράφος του γερμανικού "Spiegel".

Μάλιστα, οι Lighthouse Reports, Forensic Architecture, η ερευνητική ομάδα της ιστοσελίδας Bellingcat, σε συνεργασία με το "Spiegel", αποκάλυψαν τον φόνο του Μουχαμάντ Γκουλζάρ και τη χρήση αληθινών πυρών στις 4 Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Bάρκες που εξαφανίζονται

Από τον περασμένο Μάιο, το ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ και οργανώσεων και γνωρίζει εξαιρετικά μικρή κάλυψη από τοπικά ΜΜΕ είναι οι παράνομες μαζικές επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. "Spiegel", Deutsche Welle και η ερευνητική ομάδα του Bellingcat καταγγέλλουν με ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες το mondus operandi μασκοφόρων που επιτίθενται σε βάρκες προσφύγων και τις επιστρέφουν σε τουρκικά ύδατα, ενώ o "Guardian" μιλά για “βάρκες που εξαφανίζονται”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη αποκάλυψη για παράνομες επαναπρoωθήσεις στη θάλασσα είχε κάνει, τον περασμένο Μάρτιο, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας (NR). Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η Δανέζα υπουργός Άμυνας είχε επισκεφθεί δανέζικο πλήρωμα της Frontex που εκτελούσε καθήκοντα στην Κω. Το πλήρωμα του δανέζικου πλοίου ανέφερε στην υπουργό πως είχαν διασώσει περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, όταν δέχθηκαν εντολή από τις ελληνικές αρχές να βάλουν ξανά στη βάρκα τους ανθρώπους και να τους στείλουν πίσω, κάτι που δεν έκαναν. Την καταγγελία επιβεβαίωσε εμμέσως στην προηγούμενη επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, τον Απρίλιο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φ. Λεζερί, μιλώντας για “κακή συνεννόηση”. Τον Μάρτιο, όταν το περιστατικό έγινε γνωστό, η Ν.Δ. μιλούσε για fake news...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL