Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε ευάλωτους πρόσφυγες να κοιμούνται στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε ευάλωτους πρόσφυγες να κοιμούνται στους δρόμους

Ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, απειλείται με έξωση, έχει σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια και έχει βρεθεί στον δρόμο χωρίς πρόσβαση σε στέγη, προστασία ή κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όπως σημειώνουν, αναζητώντας μια γρήγορη λύση για την αποσυμφόρηση των υπερσυνωστισμένων καταυλισμών στα ελληνικά νησιά, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να διώχνει περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας – πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι - από δομές στέγασής τους στην Ελλάδα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξώσεις ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες ασθένειες, να βρει άμεσες λύσεις για τη στέγασή τους και να διευρύνει τα υπάρχοντα προγράμματα στέγασης.

«Έχουμε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ γυναίκες σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Εν μέσω μιας πανδημίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω COVID-19, να μην τους πετάνε στον δρόμο και να μην τους αφήνουν χωρίς προστασία, στέγη ή πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη».

Τον Ιούνιο, μία ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση πέθανε από ανακοπή λίγο αφότου απειλήθηκε με έξωση και την απομάκρυναν από το κατάλυμά της.

«Η ασθενής μας που πέθανε ήταν παραπληγική και είχε πολλά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο είχε απειληθεί με έξωση πολλές φορές», προσθέτει ο Γιώργος Καραγιάννης. «Υπό τον φόβο της απώλειας του σπιτιού της, η οικογένειά της τη μετέφερε στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου ο γιος της διέμενε σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη ανακοπή και πέθανε».

Τουλάχιστον άλλοι 30  ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με σοβαρές παθήσεις είτε έχουν διωχθεί είτε έχουν ενημερωθεί για επικείμενη έξωση, και τώρα αντιμετωπίζουν την προοπτική να μείνουν άστεγοι και χωρίς οικονομική βοήθεια.

«Η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Έχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη».

Πολλοί ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έχουν αναγκαστεί να πάρουν τα υπάρχοντά τους από το κατάλυμα που διαμένουν καθώς έχουν ειδοποιηθεί ότι πρέπει να φύγουν, χωρίς καμία άλλη ενημέρωση για το πού πρέπει να πάνε. Δεκάδες άλλοι ασθενείς έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να φύγουν, ενώ η οικονομική τους βοήθεια έχει σταματήσει, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Εν τω μεταξύ, οι πλατείες της πόλης γεμίζουν με ευάλωτους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων, νεογέννητων μωρών, ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.

Τον φετινό Ιούνιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύτηκε να μειώσει τις δαπάνες για το πρόγραμμα στέγασης για τους αιτούντες άσυλο έως και 30%. Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε κονδύλια της ΕΕ για τη διεύρυνση του προγράμματος στέγασης στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί καμία επιπλέον δομή στέγασης.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες εκατοντάδων προσφύγων που κοιμούνται στους δρόμους της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραπέμπουν εκείνους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες των προσφύγων δεν καλύπτονται.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην παροχή στέγασης να βρουν άμεσες λύσεις για τη στέγαση όλων αυτών των προσφύγων που κοιμούνται τώρα στους δρόμους της Αθήνας και να σταματήσουν τις εξώσεις των προσφύγων μέχρις ότου αρθούν όλα τα διοικητικά εμπόδια για την ενσωμάτωση και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL