Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Σε καθεστώς ομηρείας οι εκπαιδευτικοί του Ζηρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε καθεστώς ομηρείας οι εκπαιδευτικοί του Ζηρίδη

Προς πτώχευση οδεύουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, ενώ την ίδια ώρα δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον δεκάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» σε καθεστώς ομηρείας για την επόμενη σχολική χρονιά, χωρίς δουλειά και χωρίς την αποζημίωση που δικαιούνται.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε όμηροι για έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να μας δίνεται η δυνατότητα να εργαστούμε αλλού. Θέλουν να μας αναγκάσουν να δηλώσουμε παραίτηση και να χάσουμε τις αποζημιώσεις και την προϋπηρεσία για το ΑΣΕΠ» τονίζει στην «Αυγή» ο Ι.Ν., εκπαιδευτικός στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.

Σε αδιέξοδο οι εκπαιδευτικοί

«Έχει αποφασιστεί ότι το σχολείο θα κλείσει.  Όπως μαθαίνουμε από πολλούς γονείς, η κόρη της Ζηρίδη τους καλεί στο σχολείο προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα από τις προκαταβολές που έχουν δώσει για την επόμενη σχολική χρονιά και μάλιστα τους συστήνει συνεργαζόμενα σχολεία για να γράψουν τα παιδιά τους» λέει στην «Αυγή» ο Ι.Ν., καθηγητής του εκπαιδευτηρίου «Νέα Γενιά Ζηρίδη», ο οποίος εργάζεται στο σχολείο τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Ωστόσο, παρότι επιτροπή εκπαιδευτικών είχε συνάντηση με την ιδιοκτήτρια για το τι μέλλει γενέσθαι, εκείνη εξακολουθεί να τους αφήνει στο σκοτάδι» τονίζει ο ίδιος.

Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι, ακόμα και αν το σχολείο οδηγηθεί στην πτώχευση, οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών θα παραμείνουν ενεργές μέχρι να τις λύσει ο δικηγόρος που θα οριστεί από το Πρωτοδικείο, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες της πτώχευσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν χρόνο.

«Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε πουθενά αλλού, εκτός αν παραιτηθούμε. Όμως, αν παραιτηθούμε, θα χάσουμε τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε και την προϋπηρεσία μας για το ΑΣΕΠ, η οποία προσμετράται ως μόρια μόνο σε περίπτωση που έχει γίνει απόλυση» λέει ο Ι.Ν.

Σημειώνεται ότι στο σχολείο υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν για περισσότερα από 20 ή και 30 χρόνια, οι οποίοι, αν απολυθούν, θα λάβουν μεγάλες αποζημιώσεις. «Η ιδιοκτήτρια του σχολείου προσπαθεί έμμεσα να μας εκβιάσει με παραιτήσεις για να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις μας» σημειώνει ο Ι.Ν. «Συνολικά εργαζόμαστε στη σχολική μονάδα 80 εκπαιδευτικοί και οι αποζημιώσεις που δικαιούμαστε αγγίζουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας». Η πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί έδειχνε ότι το τελευταίο διάστημα το σχολείο ήταν υπό κατάρρευση, αφού έμεινε χωρίς προσωπικό καθαριότητας, το οποίο ήταν απλήρωτο, ενώ οι οδηγοί των σχολικών διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών.

Ως εκ τούτου οι αποζημιώσεις είναι κάτι μακρινό για τους εκπαιδευτικούς. Το σχολείο δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, καθώς ακόμα και οι κτηριακές του υποδομές ανήκουν πλέον στις τράπεζες, έπειτα από πλειστηριασμό που έγινε το 2017 λόγω χρεών. «Γνωρίζουμε ότι ο μοναδικός τρόπος είναι να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον της ιδιοκτήτριας για να καταφέρουμε να πάρουμε τα λεφτά της αποζημίωσης» εξηγεί ο Ι.Ν.

Δύο μήνες χωρίς μισθό

Επιπλέον, όταν εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά στη χώρα μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού, οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να κάνουν κανονικά εξ αποστάσεως μαθήματα. Όπως περιγράφει ο Ι.Ν., «μία μέρα λάβαμε ένα μήνυμα ότι έχουμε εγγραφεί στην ‘Εργάνη’. Αυτό προφανώς είναι πλήρως παράνομο, διότι ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουμε το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων και μόνο το υπουργείο Παιδείας έχει τη δικαιοδοσία να το αλλάξει. Επίσης είναι παράνομο διότι εμείς εργαζόμασταν κανονικά εξ αποστάσεως» εξηγεί ο ίδιος.

«Έπειτα από μερικές ημέρες βγήκε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται να μπουν στην ‘Εργάνη’, οπότε ακυρώθηκε». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «υπάρχουν και καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκπαιδευτικών ανά διαστήματα τα τελευταία επτά χρόνια». Αυτή τη στιγμή η τελευταία μισθοδοσία που τους δόθηκε ήταν τον Μάρτιο. «Είχαμε ήδη κάνει αποχή από τα τηλεμαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας του περιστατικού με την ‘Εργάνη’ και διήμερη απεργία εξαιτίας της καθυστέρησης των πληρωμών».

Όπως επισημαίνει ο Ι.Ν., «δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που σκέφτονται να κινηθούν δικαστικά». Στον νόμο Αχτσιόγλου, ο οποίος αφορά όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αναφέρεται ότι, όταν ένας εργαζόμενος μείνει απλήρωτος για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του με υπαιτιότητα του εργοδότη. Οπότε μπορεί ο εργαζόμενος να θεωρηθεί απολυμένος και να φύγει.

Ωστόσο, «επειδή αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ξανά για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ίσως υπάρξει κίνδυνος ο δικαστής να το κρίνει καταχρηστικό, να μας δικάσει με άλλο πλαίσιο και να θεωρήσει ότι παραιτηθήκαμε» λέει ο ίδιος.

Έκκληση στο ΥΠΑΙΘ για βοήθεια

Σε επιστολή που απέστειλαν οι εκπαιδευτικοί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, η οποία κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ζητούν από το υπουργείο να αναλάβει να λύσει τις συμβάσεις τους προκειμένου να απεμπλακούν από το σχολείο και να φροντίσει να τους βάλει στις λίστες των αναπληρωτών λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης.

«Ιδανικά θέλουμε το υπουργείο Παιδείας να βρει λύση και για τους εκπαιδευτικούς που θα παραμείνουμε όμηροι, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι την τελευταία στιγμή τρέχουν να κάνουν εγγραφές για τα παιδιά τους» τονίζει ο Ι.Ν.

Παραπλάνηση των εκπαιδευτικών

Από την πλευρά της η ΟΙΕΛΕ, αναφερόμενη στη σχετική επιστολή, επισημαίνει ότι «πρόκειται για επιχείρηση παραπλάνησης των εκπαιδευτικών από τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, η οποία ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και θα απαλλάξει την ιδιοκτησία από την καταβολή αποζημιώσεων».

Στην ουσία η ΟΙΕΛΕ προειδοποιεί τους εκπαιδευτικούς ότι υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει το καθεστώς Αρβανιτόπουλου και να μεταφερθεί η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας. Σε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν θα είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον.

Οικονομικό αδιέξοδο

Τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία είχαν αποτέλεσμα να πλειστηριαστούν οι εγκαταστάσεις τους στα Σπάτα το 2017. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο όμιλος Ζηρίδη ζήτησε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανείου του, καθώς αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ενώ την ίδια ώρα συσσωρεύονταν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ λόγω μη καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα το ακίνητο που είχε στην κατοχή της η ιδιοκτήτρια του σχολείου Κατερίνα Ζηρίδη στην Κηφισιά βγήκε σε πλειστηριασμό, καθώς είχε χρέη που ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η Κατερίνα Ζηρίδη, η ιδιοκτήτρια του σχολείου, δεν φαίνεται πουθενά στην εταιρεία. Το μόνο που φαίνεται είναι το όνομα της κόρης της και κάποιων ανθρώπων που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι» λέει ο Ι.Ν.

«Έχει αλλάξει κατά καιρούς πολλές εταιρείες και οι οφειλές της στο Δημόσιο είναι κτηνώδεις». Παρότι τα τελευταία χρόνια ακουγόταν έντονα ότι θα γίνονταν συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά σχολεία, την τελευταία στιγμή κατέληγαν σε ναυάγιο επειδή η κ. Ζηρίδη έθετε ως όρο να παραμείνει η βασική επικεφαλής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL